Vastuunkantaja tarvitsee todellista valtaa ja resursseja
Kliinisessä työssä olevat lääkärit tekevät työpäivänsä aikana useita hoitopäätöksiä ja he ovat myös tottuneet ottamaan vastuun näistä päätöksistä. Tämä vastuunkanto on niin normaalia ja olennainen osa lääkärin työtä ettemme aina itsekään, eivätkä muut ammattiryhmät, huomaa miten hyvin kliininen työ kasvattaa myös terveydenhuollon johtajiksi nousseet lääkärit kantamaan vastuun tekemistään päätöksistä. Yleensä kliinikko on myös jonkun moniammatillisen työyhteisön vetäjä ja saa siten huomaamattaan johtamiskokemusta ilman varsinaista johtajakoulutustakin. Vuosiin ei ole ollut lääkäreille suunniteltua erillistä hallinto- ja johtajakoulutusta. Siksi Lääkäriliitto on käynnistänyt viime vuonna lääkärien keskijohdon koulutusohjelman. Lääkärin uran edetessä olisi syytä järjestää työnantajan kustannuksella lääkäreille heidän niin halutessaan säännöllistä hallinto- ja johtajakoulutusta, jotta terveydenhuollon johtaminen jatkossakin pysyisi osaavissa käsissä.
Asiantuntijoiden, kuten lääkärien, johtaminen on vaikeaa. Asiantuntijat eivät mielellään kuuntele neuvoja ja määräyksiä johtajilta, jotka eivät tunne johtamansa organisaation toiminta-alaa. Vain lääkärintyötä tehnyt voi tietää lääkärintyön sisällön ongelmat ja haasteet ja osaa arvioida alaistensa osaamisen, työn laadun ja koulutustarpeet. Siksi jokaisella kliinistä työtä tekevällä lääkärillä tulisi olla ammatillisena ja hallinnollisena esimiehenä asianmukaisen johtamiskoulutuksen saanut lääkäri.
Viime vuosina PARAS-hankkeen myötä kuntien ja yhteistoiminta-alueiden hallintoa on uudistettu ja terveydenhuollon hallinto-organisaatioita on muokattu. Kuntien virkamiehillä ja poliitikoilla on ollut pyrkimystä saada lääkäreitä helpommin johdateltavissa olevien ammattiryhmien edustajia terveydenhuollon organisaatioiden johtajiksi jopa niin, että hallintomalliehdotukset ovat olleet lakien vastaisia. Toivottavasti tulevassa terveydenhuoltolaissa edelleen säädettäisiin, että kaikissa terveydenhuollon toimintayksiköissä on oltava vastaava lääkäri, jonka on johdettava ja valvottava yksikön terveyden- ja sairaanhoitoa. Mutta hänellä olisi oltava myös todellista valtaa ja resursseja, joilla toteuttaa nämä velvoitteet.
Nykyisin terveydenhuollon organisaatioissa johtaminen on jakautunut pahimmillaan kolmeen linjaan siten, että talous-, lääkäri- ja hoitajajohto ovat kaikki erillään. Lääkäriliiton terveyshallinnollinen valiokunta on käsitellyt lääkärin asemaa terveydenhuollossa ja tulee ehdottamaan liiton hallitukselle liiton kannaksi muun muassa yksijohtajamallia seuraavasti: Edellytetään, että terveydenhuollon toimintayksiköissä johtamismallina on yksijohtajamalli, jossa johtajalla on jakamaton valta ja vastuu alaisestaan toiminnasta, taloudesta ja henkilöstöstä. Vastaavan/johtavan lääkärin asema organisaatiossa tulee olla sellainen, että hänellä on valta päättää terveyden- ja sairaanhoidon toteuttamisesta ja yksittäisen potilaan hoidon järjestämisestä lainsäädännön määräysten ja toimintayksikön poliittisen johdon tekemien linjausten mukaisesti.