Lehti 20-21: Liitto toi­mii 20-21/1999 vsk 54 s. 2575

Venäjän Karjalasta lääkäreitä solmimassa yhteistyötä Lääkäriliiton kanssa

Lääkäreitä Venäjän Karjalasta vieraili kesäkuussa Suomen Lääkäriliitossa. Tapaamisen tarkoituksena oli pistää vauhtia keskinäisen yhteistyön edelleen kehittämiseksi.

Mika Vehkasaari

Karjalaislääkärit Irina Smirnova ja Ludmila Seburajeva toivat esille yhtenä tärkeimmistä ajankohtaisista ongelmista sen, että lääkärien täydennys- ja jatkokoulutus on järjestäytymätöntä. Lisäksi on pulmia kirjallisuuden saamisessa ja tiedonhaussa. Ongelmana on myös se, ettei Karjalan tasavallassa lääkäreillä ole omaa liittoa eikä edes omaa osastoa paikallisessa terveydenhuoltoalan ammattijärjestössä.

Vieraat kertoivat myös paikallisten lääkärien ammatillisesta järjestäytymisestä. Karjalan tasavallassa lääkärien enemmistö kuuluu Karjalan terveydenhuoltoalan ammattijärjestöön, joka on Venäjän terveydenhuoltoalan ammattijärjestön paikallinen ja alueellinen osasto.

Karjalan tasavallan alueella työskentelee noin 20 000 ihmistä terveydenhuollon alalla. Alueen noin 7 000 lääkäristä kuitenkin vain hiukan yli puolet kuuluu paikalliseen ammattiosastoon. Muulla terveydenhuoltoalan henkilöstöllä järjestäytymisaste on jonkin verran parempi.

Jäsenmaksu on yhden prosentin verran palkasta. Lääkärin palkka on Venäjän Karjalassa noin 50 dollaria kuukaudessa eli vajaat 300 markkaa.

Jäsenmaksusta jää ammattiosaston käyttöön 80 prosenttia, Moskovan keskusjärjestölle menee 5 prosenttia, Karjalan ammattijärjestöjen keskusliitolle 3,5 prosenttia ja Karjalan terveydenhuoltoalan ammattiliiton käyttöön menee 11,5 prosenttia.

Ylipäänsä terveydenhuollon rahoitus on nykyään Karjalan tasavallassa pääosin paikallista. Ainoastaan 10 prosenttia summasta tulee valtionapuna keskushallinnosta.

YHTEISTYÖTÄ LISÄTÄÄN

Suomen Lääkäriliiton edustajien ja karjalaislääkäreiden käymissä keskusteluissa päädyttiin siihen, että ryhdytään suunnittelemaan yhteistä projektia.

Lue myös

Tavoitteena on ensinnäkin lisätä Karjalan lääkärien järjestöllistä aktiivisuutta ja kohottaa järjestäytymisastetta. Tämän edistämiseksi suunniteltiin jatko- ja täydennyskoulutuksen tukemista Karjalan lääkäripäivien muodossa sekä myös työpaikkakohtaisten koulutustilaisuuksien tukemista.

Lisäksi tarkoituksena on parantaa kirjallisuuden saatavuutta sekä tiedonvälitystä yhteistyössä Petroskoin yliopistosairaalan kanssa. Myös opiskelijavaihtoa ryhdytään järjestelemään.

Suomen Lääkäriliiton edustajat tekevät ensi syksynä vastavierailun Karjalaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030