Lehti 18: Liitto toi­mii 18/2000 vsk 55 s. 2024 - 2025

Viestintää yhä enemmän internetin kautta: Akava uudisti www-palvelunsa

Akava julkisti toukokuussa uuden version www-palvelustaan. Se on rakennettu portaalin omaiseksi, akavalaisen tiedon lähteeksi.

Keskusjärjestö tiedottaa jatkossa jäsenilleen ja järjestöaktiiveille entistä useammin verkon kautta. Internet ei korvaa kokonaan perinteistä kirjallista viestintää, mutta ajantasaisimmat järjestö- ja työmarkkinauutiset ovat nyt nopeimmin saatavissa Akavan kotisivuilta.

Akavan uudet sivut pitävät sisällään keskusjärjestön uutisaineistoa, mutta myös paljon suoria linkkejä työmarkkinoiden sidosryhmiin ja etenkin Akava-yhteisöön. Sivuilla on selattavissa tutkimustuloksia, artikkeleita, uutisia, edunvalvonnan linjapapereita ja jäseniä kiinnostavaa perustietoa kuten palkkataulukoita tai tietoja akavalaisista ammateista.

Sivuilla avattiin myös juhlavuoden kunniaksi uusi Kysy Akavasta -palvelu.

- Tällä palvelulla haluamme rohkaista kävijöitä vuoropuheluun kanssamme. Aivan reaaliajassa emme pysty kysymyksiin vastaamaan, mutta yritämme olla mahdollisimman nopeita, kertoo Akavan tiedotuspäällikkö Tiina Miettinen-Luck.

- Palkansaajajärjestöiltä odotetaan nykyisin erittäin nopeata sisäistä tiedotusta. Joukkoviestimet kertovat neuvotteluiden yleistilanteen lähes reaaliajassa, samaa odotetaan yhteisöjen tiedotukselta. Kärjistäen voisi sanoa, että neuvottelijan ensi tehtävä öisten neuvottelujen jälkeen on ensin tiedottaa tuloksista, vasta sitten levätä.

Uusi internet-sivujen rakenne palvelee lähtöruutuna akavalaiseen yhteisöön.

- Kevään liittokierroksen aikana ilmeni, että ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n ja julkisen sektorin neuvottelujärjestön Akava-JS:n tiedotteisiin on oltava helpot ja suorat linkit myös keskusjärjestön sivuilta, kertoo Miettinen-Luck.

- Olemme käyttäneet tuponeuvotteluissa etenkin sähköpostia. YTN käytti liittokierroksella tekstiviestejä ja teksti-tv:tä. Nämä on hyviä esimerkkejä siitä, miten järjestöaktiiveille saadaan tietoa halutussa muodossa nopeasti ja luotettavasti. Viikko on pitkä aika yhteisöviestinnässäkin, siksi Akavassa panostetaan voimakkaasti verkon kehittämiseen ja viestinnän sähköistämiseen.

Suunnitelmissa on myös suljetut osiot ja intranetit luottamusmiehille.

JÄRJESTÖT KÄYTTÄVÄT NIUKASTI WWW:N MAHDOLLISUUKSIA

- Ay-järjestöjen näkökulmasta www on monipuolinen, laajan ihmisjoukon samanaikaisesti ja reaaliaikaisesti tavoittava väline hieman radion tavoin. www on kuitenkin kaksisuuntainen ja sillä voidaan välittää informaatiota missä muodossa tahansa, kuten tekstinä, kuvana, äänenä tai taulukkona sekä tarjota asiointipalveluja. Kotimainen järjestökenttä käyttää edelleen niukasti www:n mahdollisuuksia, huomauttaa www-suunnittelija Kari A. Hintikka Lapin yliopistosta. Hän vastaa uusitun www-palvelun käytettävyyssuunnittelusta.

Hän näkee, että internetin www korvaa vähitellen erilaisia paperiaineistoja, ainakin niillä, joilla on kiinteä internet-yhteys.

- Tietoverkkojen arkistumisen myötä olemme siirtymässä tilanteeseen, jossa ihmisen kannattaa miettiä, mitä tietoja tallentaa ja jakaa verkossa, mitä omassa päässään ja mitä hyllyssä, uskoo Hintikka.

Hänen mukaansa verkkotekniikoiden ja -laitteiden kehittyessä voidaan luottaa siihen, että verkosta voi todella tarkistaa yksityiskohtia aina tarvittaessa ja eri välineillä.

Lue myös

- Hyllyyn kannattaa sijoittaa paperiaineisto, joka on raskasta, harvoin päivitettävää ja vaikea lukea ruudulta tai kaipaa muistiinpanoja. Tietoa tarvitsee päntätä päähän yhä vähemmän ja pikemminkin päätä kannattaa kehittää ruutu- ja hyllytiedon jalostamiseen kuin kolmantena yksityiskohtien tallennustilana, tuumii Hintikka.

NOIN 4000 SÄÄNNÖLLISTÄ KÄVIJÄÄ

Akavassa on todettu, että internet on hyvä kanava tavoittaa suuri joukko akavalaisia. Keskusjärjestö on viimeksi tiedustellut jäseniltään internetin käyttöä vuoden 1998 lopulla. Tuolloin jäsenkunnasta kaksi kolmasosaa ilmoitti käyttävänsä internetiä. Luottamusmiehillä vastaava luku oli 74 prosenttia, aluetoimikuntien jäsenillä 80 prosenttia ja opiskelijatoiminnassa mukana olevilla lähes 100 prosenttia.

- Internetin käyttäjien määrä on kasvanut vuosi vuodelta, joten useimpien akavalaisten ryhmien kohdalla tilanne on mitä todennäköisemmin jo lähellä 100 prosenttia. Kaikki eivät luonnollisesti tutustu Akavan sivuihin, mutta järjestöaktiivien keskuudessa internet on erittäin hyvä kanava, toteaa Miettinen-Luck.

Akavan sivuilla käy säännöllisesti noin 4 000 ihmistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030