1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Virtuaaliset Lääkäripäivät onnistuivat hyvin
Liitto toi­mii

Virtuaaliset Lääkäripäivät onnistuivat hyvin

Lääkäripäivät pidettiin koronatilanteen takia ensimmäistä kertaa virtuaalisina. Tapahtumaan ilmoittautui yli 1800 osallistujaa, mitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena.

Lääkäripäivät järjestettiin 13.-15.1.2021. Ilmoittautuneilla on mahdollisuus katsoa tallenteita tapahtuma-alustalla tammikuun loppuun saakka.

Tapahtuman teemana oli Terve vai sairas? Kursseja oli kolmen päivän aikana 30. Suurin osa kursseista oli tallennettu etukäteen, mutta osa esityksistä striimattiin tapahtumahetkellä Messukeskuksesta. Luennoitsijat vastasivat osallistujien kysymyksiin reaaliaikaisesti etäyhteyksin.

Kuvituskuva 1

Myös avajaiset striimattiin, ja ne olivat tällä kertaa kaikille avoimet. Lääkäripäivien johtoryhmän puheenjohtaja Tuula Rajaniemi nosti puheessaan esille muun muassa koronarokotukset. Lääkärit kannustavat kansalaisia ottamaan rokotteen, jotta pandemiasta vapauduttaisiin ja terveydenhuollon resurssit voitaisiin suunnata normaaliin toimintaan. Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi videon kautta tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Virtuaalisillakin Lääkäripäivillä oli näyttely. Lääkäriliitolla, Lääkärilehdellä, Suomen Erikoislääkäriyhdistyksellä, Nuorten Lääkärien Yhdistyksellä, Suomen Yleislääkäreillä ja Finska Läkaresällskapetilla oli jälleen yhteinen Lääkäritori. Lääkäriliitto esitteli osastolla palvelujaan muun muassa uusien videoiden avulla. Osallistujien kysymyksiin vastattiin chattipalvelun kautta.

Pääluennoilla esillä koronapandemia

Ensimmäisen koulutuspäivän eli keskiviikon pääluennon piti johtavana asiantuntijana Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksessa (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) työskentelevä epidemiologi Pasi Penttinen.

– Euroopan koronatilanne on hyvin hankala. Rokotteet ovat merkittävä askel, mutta rajoituksia on jatkettava tulevina kuukausina, Penttinen totesi.

Torstain pääluennolla Helsingin yliopiston mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen antoi vinkkejä siihen, miten voi edistää omaa jaksamista koronapandemian pitkittyessä. Joka kolmas, jopa joka toinen terveydenhuollon ammattilainen on kokenut pandemian aikana mielenterveysoireita.

– Lääkäri auttaa usein itseään viimeksi. On lupa hakea apua ja auttaa myös itseään, Keski-Rahkonen muistutti.

Perjantain pääluentona on perinteisesti ollut Pohjolan lääketieteen palkinnon saajan puhe, ja niin nytkin. Palkinnon sai emeritaprofessori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi tunnustuksena uraauurtavasta työstään yleislääketieteen kouluttajana, tutkijana, kliinikkona ja puolestapuhujana.

– Yleislääkärin tärkein työväline on kohtaaminen. Lääkärin ja potilaan hyvä vuorovaikutus on olennaista, Keinänen-Kiukaanniemi painotti.

Hyvä tekemisen meininki

Lääkäripäivien käytännön järjestelyistä päävastuussa ollut Lääkäriliiton koulutuskoordinaattori Terhi Hulkko on tyytyväinen tapahtumaan. Hän haluaa kiittää lämpimästi kaikkia kurssien järjestäjiä ja muita tapahtuman tuottamiseen osallistuneita.

Lue myös

– Pieniä teknisiä häiriöitä lukuun ottamatta kaikki sujui hyvin, vaikka Lääkäripäivien järjestäminen virtuaalisina oli meille täysin uutta. Meitä oli Messukeskuksen lähetysstudiossa kymmenkunta Lääkäriliiton työntekijää hoitamassa asioita, ja meillä oli hyvä tekemisen meininki - toimimme yhteen kuin sinfoniaorkesteri, Hulkko sanoo.

Kuvituskuva 2

– Pientä jännitystä aiheutti tapahtuman aikaan Helsingissä vallinnut lumikaaos. Joillain työtekijöillä oli sen takia vaikeuksia päästä Messukeskukseen. Toisaalta saimme joiltain osallistujilta palautetta, että lumimyräkän takia oli erityisen kiva seurata Lääkäripäiviä kotona.

– Suosituimmat kurssit vetivät yli 700 katsojaa. Lääkäripäivät selvästi kiinnostavat virtuaalisinakin, Hulkko iloitsee.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona ei näytä vaikuttavan kandien kesätöihin

Simo Nuuttilan mukaan on huolestuttavaa, että viime kesänä kesätöitä peruutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Ajassa
Kesätyö lähenee

Rebecca Suomi menee kesätöihin Seinäjoen keskus­sairaalan yhteispäivystykseen.

Liitossa
Muista nämä kesätöissä

Muistilistan ovat koonneet Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto.

Ajassa
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

Ajassa
Saila Suominen valmistuu lääkäriksi 53-vuotiaana

Kevään työt OYS:n lastenpsykiatrialla ­vaihtuvat ensi syksynä terveyskeskuslääkärin tehtäviin Kokkolassa.

Ajassa
”Kaikki saatiin kuitenkin suoritettua”

Opetuksen varadekaani Eriika Savontaus ja toista vuotta lääkäriksi opiskeleva Ronja Vaarama Turun yliopistosta keskustelivat korona-ajan opinnoista.