Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2011 vsk 66 s. 1688 - 1692

Yhteiskuntasuhteet -toimiala esittäytyy

Yhteiskuntasuhteet-toimialan tehtävänä on Lääkäriliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisääminen sekä sidosryhmätyön koordinointi ja toteutus yhteistyössä muiden toimialojen kanssa. Tärkeä tehtävä on myös liiton viestien välittäminen sekä jäsenille että ulkopuolisille sidosryhmille. Toimiala vastaa lisäksi liiton arvostetusta tutkimustoiminnasta.

Tiina Raivo

- Haluamme olla aito yhteistyökumppani eri tahojen kanssa, joita ovat muun muassa valtion ja kuntien viranomaiset, yksityiset lääkärikeskukset, muut lääkärijärjestöt sekä keskeiset potilasjärjestöt. Pitää myös muistaa, ettei toiminta lopu Suomen rajoihin, vaan yhteistyötä tehdään kansainvälisesti esimerkiksi eurooppalaisissa lääkärijärjestöissä ja Maailman Lääkäriliitossa.

Aikaisemmin Halila toimi liiton koulutusjohtajana, ja on edelleen tiiviisti mukana liiton koulutuspolitiikkaan ja -edunvalvontaan liittyvissä tehtävissä.

Uusi brändi tekeillä

Tämän vuoden keskeisenä tavoitteena on luoda liitolle uusi brändi.

- Brändäyksessä mietimme ulkoista imagoa sekä erilaisia viestinnän keinoja ja viestintäkanavia, joita liitto tulevaisuudessa käyttää. Esimerkiksi viestinnän kohdentaminen eri jäsenryhmille on pohdinnassa.

Konkreettisesti brändäys tulee näkymään muun muassa Lääkäriliiton visuaalisen ilmeen sekä graafisen ohjeiston uudistamisella. Tuotteistosta ensisijainen uudistuskohde on liiton verkkosivut.

Uudistuksessa koko konsernin eri toiminnot - Lääkäriliitto, Lääkärilehti, koulutus- ja it-palveluita tuottava Fennomed Oy ja konsernin myynti- ja markkinointipalvelut tuottava Lääkäri Media Oy - sekä niiden tehtävät ja keskinäinen yhteistyö asemoidaan uudella tavalla.

Luotettavaa tutkimustietoa

Liitossa tehdään vuosittain useita lääkäreihin ja lääkärin työhön liittyviä tutkimuksia. Jo monena vuonna toteutettuja ovat esimerkiksi Lääkärien työolot ja terveys -tutkimus ja Terveyskeskusten lääkäritilanne -tutkimus.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa julkaistaan tilastoraportti Lääkärit Suomessa, johon on koottu eri lähteistä lääkärikuntaa ja terveydenhuoltoa koskevaa tilastotietoa. Lisäksi keväällä on toteutettu Lääkärien työmarkkinatutkimus, jossa tiedustellaan muun muassa lääkärien palkkausta sekä täydennyskoulutukseen ja päivystykseen osallistumista. Tutkimus korvaa aikaisemmin toteutetun Lääkärin palkka ja ansiot -kyselytutkimuksen.

- Itseäkin joskus hirvittää, miten paljon erilaisia kyselyjä liitosta lääkäreille vuodessa lähetetään. Toivottavasti lääkärit ymmärtävät, että kyselyt ovat äärimmäisen tärkeitä, jotta liitolla olisi luotettavaa ja ajankohtaista tietoa suomalaisista lääkäreistä ja heidän mielipiteistään. Se on yksi oleellisimmista keinoista vaikuttaa sekä parantaa lääkäreiden olosuhteita. Siten pystymme tarjoamaan arvostettua ja luotettavaa tietoa suomalaisesta lääkärikunnasta ja terveydenhuollosta sidosryhmien ja jäsenkunnan käyttöön, Halila painottaa.

- Esimerkiksi ministeriöiden ja kansanedustajien keskuudessa liiton tutkimukset ovat kysyttyjä ja arvostettuja, Halila iloitsee.

Luotettavaan tutkimustoimintaan liittyy myös ajan tasalla oleva lääkärirekisteri.- Tietoni-palvelu pitää saada aktiivisempaan käyttöön niin, että lääkärit kävisivät itse automaattisesti päivittämässä muuttuneet tietonsa. Lääkärirekisteri on meille tärkeä työkalu monellakin tavalla, Halila muistuttaa.

Halilan mukaan tavoitteena on tutkimustulosten nykyistä parempi hyödynnettävyys, eli se miten tutkimustietoa saataisiin entistä paremmin valjastettua esimerkiksi jäsenpalvelut-toimialan ja politiikkatoimialan käyttöön. Myös tutkimukselliseen yhteistyöhön yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa halutaan osallistua vielä nykyistäkin monipuolisemmin.

Monipuolista viestintää

Viestinnän vastuulla on muun muassa tiedottaminen niin jäsenille, tiedotusvälineille kuin muille sidosryhmille, Lääkärilehden Liitossa-osiossa julkaistavien juttujen kirjoittaminen, erilaisten seminaarien ja tilaisuuksien järjestäminen, julkaisujen toimittaminen, mediaseuranta sekä Lääkäripäivien pressi. Viestintä myös ylläpitää yli 1300 nimeä sisältävää luetteloa eri erikoisalojen asiantuntijalääkäreistä, jotka ovat lupautuneet olemaan muun muassa toimittajien käytettävissä.

- Liiton tutkimustuloksia on tarkoitus julkaista jatkossa nykyistä monipuolisemmin. Tässä viestintä on suurena apuna. Lisäksi ajankohtaisista liiton lausunnoista, työryhmäraporteista, päätöksistä ja monista muista liiton asioista, ylipäätänsä kaikesta mikä liiton jäsentä voisi kiinnostaa, pyritään tiedottamaan niin paljon kuin resurssit antavat myöten.

Halila toteaa johtavansa monipuolista ja haastava toimialaa.

- Suhtaudun siihen suurin odotuksin, kunhan vain saamme toiminnan täyteen vauhtiin. Strategian tekeminen oli iso ja työläs prosessi, ja vie oman aikansa saada liitto toimimaan oikeasti uudella tavalla, Halila pohtii.

Anne-Maj Aunula, viestintäpäällikkö

1.Viestinnän kaikki osa-alueet, pääpaino ulkoisessa viestinnässä.

2.Brändityöryhmällä on kovat aikataululliset tavoitteet. Liiton ja sen eri toimintojen, kuten Lääkärilehti, Fennomed Oy ja Lääkäri Media Oy, uusi ilme tulee saada tuotteistettua sekä lisäksi viestit kiteytettyä ensi vuoden tammikuussa. Lisäksi työsarkaa riittää liiton verkkosivujen uudistuksessa. On mietinnän paikka, toimitaanko jatkossa verkon vanhalla alustalla, mikä on tietosisällön hierarkia ja määrä. Verkon ulkoasu noudattaa brändäyksestä syntyvää graafista ohjeistusta.

3.Haasteena on vastata jäsenten ja sidosryhmien tarpeisiin viestinnän keinoin ja kanavin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, kuinka pitkälle jäsenkunta segmentoidaan kohdeviestintää ajatellen.

Tiina Raivo, tiedottaja

1.Hoidan jäsentiedottamista, joka pitää sisällään muun muassa Lääkärilehden Liitossa-sivuille ja Lääkärilehden uutiskirjeen Lääkäriliitossa-osioon kirjoittamista. Kirjoitan myös jäsentiedotteita ja luottamusmiestiedotteita. Olen mukana erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä.

2.-3.Määräaikainen työni Lääkäriliitossa päättyy näillä näkymin heinäkuun lopussa, kun

Heidi Mäenpää

palaa hoitovapaalta töihin. Sitä ennen pitää ehtiä vielä kirjoittamaan monta jo suunnitelmissa olevaa lehtijuttua ja tekemään loppuun kaikki keskeneräiset työni.

Jukka Vänskä, tutkimuspäällikkö

1.Tutkimustoiminnan operatiivinen johto ja sopimusneuvotteluja tukeva kustannuslaskenta. Pyrin itsekin osallistumaan mahdollisimman paljon myös konkreettiseen tutkimustyöhön eli aineistojen analysointiin ja tulosten raportointiin eri foorumeilla.

2.Kolme laajempaa hanketta on juuri meneillään. Lääkärien työolot ja terveys 2010 -tutkimuksen aineisto on valmistunut ja odottaa analysointia. Ensimmäiset tulokset on tarkoitus julkaista Lääkärilehdessä vielä ennen kesää tai heti lomakauden jälkeen. Lisäksi olemme uudistamassa Lääkäriliiton vuositilastointia. Tilasto tulee sisältämään ajankohtaisia tilastotietoja muun muassa lääkärimääristä, työhön sijoittumisesta ja palkkauksesta. Näitä tietoja saadaan käynnissä olevasta liiton Työmarkkinatutkimuksesta. Myös neuvottelutoiminta on työllistänyt jonkin verran kevään aikana, kun kuntasektorin ja YTHS:n lääkäreille on neuvoteltu kevään uudet sopimukset.

3.Liiton uudistettu strategia heijastuu luonnollisesti myös tutkimustoimintaan. Suurimpana haasteena ja tavoitteena meillä on saada liiton tutkimustoiminnan tuotokset tukemaan tehokkaammin liiton muita toimintoja, kuten kannanmuodostusta, jäsenpalveluja ja yhteiskunnallista vaikuttamista.

Piitu Parmanne, tutkija

1.Tärkeimmät tehtäväni liittyvät lääkärien työvoimaselvityksiin. Teen vuosittain selvityksen terveyskeskusten lääkäritilanteesta. Osallistun myös käytännön tutkimustyöhön lähes kaikissa tutkimustoiminnan hankkeissa. Lisäksi annan ohjausta ja neuvontaa lääkäreihin liittyvissä tietopyynnöissä ja tutkimusasioissa.

2.Olemme parasta aikaa uudistamassa Lääkäriliiton vuositilastoja. Uusi tilastojulkaisu tulee sisältämään ajankohtaisia, eri lähteistä kerättyjä, lääkäreitä koskevia tietoja, joiden uskomme kiinnostavan niin tavallisia rivilääkäreitä kuin asiantuntijoita, päättäjiä ja toimittajia. Keskeisen sisällön uudessa julkaisussa muodostavat Lääkäriliiton omat rekisteri- ja tutkimustiedot.

3.Tämän hetken haasteena työssäni on luoda tehokkaasti toimivia yhteistyötapoja niin Lääkäriliiton toimistossa organisaatiomuutoksen jälkeen kuin myös liiton tärkeimpien sidosryhmiin kuuluvien asiantuntijoiden kanssa. Pyrin palvelemaan tiedontarvitsijoita entistä paremmin ja seuraamaan ajankohtaisia terveydenhuollon tapahtumia.

Juho Ruskoaho, tutkija

1.Tutkimustoiminnan käytännön työ, joka sisältää tilastointia, tutkimusten suunnittelua, aineistojen keruuta ja analysointia sekä tulosten raportointia.

2.Lääkärin Työolot ja Terveys 2010 aineiston valmistuttua siirryn seuraavaksi Lääkärin työmarkkinatutkimuksen 2011 aineiston kimppuun. Nämä molemmat nivoutuvat myös parhaillaan käynnissä olevaan Lääkäriliiton vuositilastoinnin uudistamiseen.

3.Toimintatapojen muuttamiseen liittyy aina haasteita. Onnistunut vastaaminen strategian tuomiin uusiin painopistealueisiin vaatii huolellista suunnittelua ja koordinaatiota.

Lue myös

Mona Fäldt, tutkimussihteeri

1.Tutkimustoiminnan sihteerin tehtävien lisäksi työhöni kuuluu muun muassa Tietoni-palvelun ja puhelinreseptipalkkioihin liittyvän Puhti-tilityspalvelun ylläpitoa.

2.-3.Uusien töiden opettelu, joista tärkein on lääkärirekisterin ylläpito.

Marja-Liisa Pönni, toimistovirkailija

1.Päätyöni on lääkärirekisterin ylläpito.

2.-3. Jään eläkkeelle keväällä 2012. Tähän liittyy rekisterin toimintojen ja ylläpidon opettaminen seuraajalleni.

Eeva-Maija Tallgren, sihteeri

1.Hoidan toimialajohtajan sihteerin tehtäviä, joihin kuuluvat erilaiset asiakirjat, esitelmät, kokoukset, seminaarit, matkajärjestelyt, julkaisuluettelot ja toimialan arkistointi. Osallistun Lääkäriliiton, Duodecimin ja Finska Läkaresällskapetin perustaman Lääkärijärjestöjen koulutusrahaston apurahaprosessiin sekä huolehdin Euroopan Erikoislääkäriliiton UEMSin erikoisalakohtaisten sektioiden jäsenmaksuista yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Lisäksi tehtäviini kuuluu avustaminen Lääkäripäivien järjestelyissä.

2.Toimialan arkiston järjestäminen. Liiton mediaseuranta on myös siirtymässä minun työtehtäviini.

3.Uusi toimiala toi mukanaan uusia tehtäviä, joita parhaillani opettelen. Liiton yleisen arkiston ajan tasalle saattaminen on iso ja aikaa vievä urakka.

Mitä yhteiskuntasuhteet-toimialalla tehdään?

1. Tärkeimmät työtehtäväsi?

2. Mikä on ajankohtaista työssäsi juuri nyt? Lääkäriliiton uusi organisaatio

Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi joulukuussa Lääkäriliiton strategian 2010-2017. Sen pohjalta liiton toimistoon rakennettiin uusi organisaatio, joka koostuu kuudesta toimialasta, jotka ovat jäsenpalvelut, politiikka, yhteiskuntasuhteet, hallinto- ja henkilöstö, taloustoimi sekä toimialaksi rinnastettava Suomen Lääkärilehti.

Lääkäriliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja it-palveluita tuottava Fennomed Oy sekä Lääkäri Media Oy, joka tuottaa konsernin myynti- ja markkinointipalvelut.

Lääkäriliiton hallitus on asettanut eri alojen asiantuntijoista koostuvia pysyviä, valtakunnallisia jaoksia valmistelemaan lääkärien ja liiton toiminnan kannalta keskeisiä asioita. Jaoksia on kolme: Terveyspoliittinen jaos valmistelee poliittisen ja terveyshallinnollisen vaikuttamisen keinoin hoidettavat edunvalvonta-asiat sekä laatu- ja tietojärjestelmäasiat. Professiojaos valmistelee koulutusedunvalvontaan kuuluvat asiat sekä etiikka- ja kollegiaalisuusasiat. Edunvalvontajaos valmistelee ansio- ja työsuhde-edunvalvontaan liittyvät asiat.

Uusi strategia toi mukanaan myös alueellistamisen. Sekä Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa että Oulussa kokoontuu kolme valiokuntaa: terveyspoliittinen, edunvalvonta ja professio eli jaottelu on sama kuin valtakunnallisissa jaoksissa. Valiokuntien tehtävänä on osallistua liiton kannanottojen valmisteluun, tuoda jäsenten näkemyksiä esiin ja ottaa kantaa paikallisiin asioihin. Niiden käytännön työn koordinoi kullakin alueella työskentelevä Lääkäriliiton piiriylilääkäri.

3. Millaisia haasteita työssäsi on?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030