Lehti 43: Liitto toi­mii 43/2018 vsk 73 s. 2510 - 2511

Yhteiskuntavastuu on antamista

Lääkäriliitolla on paljon annettavaa, osaamista ja näkemystä. Omia tavoitteita edistetään yhteistyössä muiden kanssa.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

– Lääkäriliitto toivoo, että jäsenet ovat yhteiskunnallisesti valppaita ja osallistuvat esimerkiksi some-keskusteluihin, sanoo viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauliina Pulkkinen.

Kuvituskuva 2

Yhteiskuntavastuu ulottuu kaikkeen liiton strategiassa vuosille 2018 – 2022.

– Mikään yritys tai järjestö ei voi olla itsekäs ja ajatella vain omaa etuaan. Jos ottaa, pitää myös antaa. Kun on jotain annettavaa yhteiskunnalle, se perustelee oman olemassaolon, Lääkäriliiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauliina Pulkkinen sanoo.

– Yhteiskuntavastuu on antamista. Lääkäriliitolla on paljon annettavaa, osaamista ja näkemystä. Arvoille ja etiikalle on yhteiskunnassa kysyntää. Monet liiton kannanotoista pohjautuvat eettiseen näkemykseen. Niistä on hyvä kertoa ulospäin ja tulla mielipidevaikuttajaksi, jota kuuntelevat muutkin kuin omat jäsenet.

Sidosryhmätutkimusten tulosten mukaan Lääkäriliitolta kaivataan näkemyksiä ja halutaan kuulla, mitä mieltä liitto on. Myös jäsenet hyötyvät siitä, että liitto on julkisuudessa ja saa sitä kautta kaikupohjaa ajamilleen asioille.

Yhdessä, ei muita vastaan

Nykymaailmaan kuuluu se, että ei haeta vastustajia vaan yhteistyökumppaneita, jotka tukevat omia tavoitteita.

– Esimerkiksi nyt puhutaan paljon elämän loppuvaiheen asioista, eutanasiasta ja saattohoidosta. Lääkäriliitto on käynnistämässä yhteistyötä muiden terveydenhuoltoalan ammattijärjestöjen kanssa saattohoidon kehittämisestä. Tulossa on tästä kampanjointia ensi keväänä, Pulkkinen kertoo.

Lääkäriliitto on ollut useana vuonna mukana myös esimerkiksi Porin SuomiAreenalla yhdessä muiden kanssa. SuomiAreena on Suomen suurin kaikille avoin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Viime heinäkuussa viisipäiväisessä tapahtumassa esiintyi yhteensä tuhatkunta puhujaa parissasadassa keskustelutilaisuudessa. Kävijöitä oli noin 67 000.

– Pyrimme nostamaan SuomiAreenalla esille alan ajankohtaisia aiheita. Viime kesän keskusteluista meidän Terveydenhuollon hyvät ja huonot uutiset -keskustelumme oli yhdenneksitoista suosituin. Olemme mukana jälleen ensi kesänä.

Uusia keskustelunavauksia

– Liitto pyrkii tekemään entistä enemmän uusia terveydenhuollon kehitykseen vaikuttavia keskustelunavauksia. Toivomme, että muut ottavat niihin kantaa. Osallistumme myös itse aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pyrimme reagoimaan nopeasti pinnalle nouseviin aiheisiin.

Nopeasta reagoinnista hyvänä esimerkkinä on toiminnanjohtaja Kati Myllymäen elokuinen blogikirjoitus, jonka pontimena oli ulkoministeri Timo Soinin nostattama keskustelu naisten aborttioikeudesta. Myllymäki nosti esiin, että paras tapa vähentää raskaudenkeskeytyksiä ei suinkaan ole aborttien vaikeuttaminen vaan seksuaalikasvatuksen ja ehkäisyn saatavuuden helpottaminen. Kirjoitus sai sosiaalisessa mediassa paljon suosiota.

Potilaan parhaaksi

Ensi kevään eduskuntavaaleja varten Lääkäriliitto on laatinut tavoiteohjelman terveydenhuollon keskeisistä kehittämiskohteista.

– Mietimme eduskuntavaalitavoitteita myös yhteiskuntavastuun kannalta. Ajattelemme suomalaisen yhteiskunnan kannalta isoja asioita ja sekä lääkärin että potilaan parasta, Pulkkinen sanoo.

Lue myös

Yksi tavoitteista on laadukkaan saattohoidon turvaaminen koko väestölle. Saattohoidon haasteina ovat mm. parantavasta hoidosta oireenmukaiseen hoitoon siirtymisen viivästyminen ja saattohoitopaikkojen riittämättömyys.

Toinen tavoite on uskomushoitojen tarjoamisen kieltäminen haavoittuvassa asemassa oleville kuten lapsille, raskaana oleville ja vakavasti sairaille. Lääkäriliiton mielestä näitä ryhmiä pitäisi suojella uskomushoitojen haitoilta lainsäädännöllä ja lisäksi rajoittaa uskomushoitojen markkinointia.

– Tavoitteisiin kuuluu myös mm. lääkärikoulutuksen laadun turvaaminen. Kun koulutus vastaa nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeita, se palvelee paitsi lääkäreitä myös koko yhteiskuntaa, Pulkkinen toteaa.

Jäsenet mukaan some-keskusteluihin

Pulkkinen kannustaa liiton jäseniä osallistumaan ajankohtaisiin keskusteluihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Kun seuraa keskustelua somessa ja huomaa, että jostain asiasta puhutaan puuta heinää, voi oikaista vääriä käsityksiä ja tarjota oikeaa tietoa, tuoda esiin omaa osaamista. Lääkäriliitto toivoo, että jäsenet ovat yhteiskunnallisesti valppaita ja käyttävät asiantuntemustaan myös sitä kautta, Pulkkinen painottaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030