1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Yksityislääkäri, joko sinulla on YEL-vakuutus?
Liitto toi­mii 21/2019 vsk 74 s. 1372

Yksityislääkäri, joko sinulla on YEL-vakuutus?

Valtaosa yksityislääkäreistä on ottanut YEL:n eli yrittäjän eläkevakuutuksen. YEL-vakuuttamisella on vaikutusta paitsi eläkkeeseen, myös Kelan maksamiin päivärahoihin ja muuhun sosiaali­turvaan.

Yksityislääkäri, joko sinulla on YEL-vakuutus? Kuva 1 / 1

YEL-vakuutus pitää olla yrittäjällä, joka on harjoittanut yrittäjätoimintaa yli neljä kuukautta, ja jonka työtulo on vähintään 7 800 euroa vuodessa. Yrittäjä ottaa ja maksaa itse vakuutuksen, myös sivutoimen ollessa kyseessä. YEL-vakuuttamista käsiteltiin Lääkäriliiton yksityislääkärijaoksen kokouksessa viime viikolla.

Työtulo oikealle tasolle

– Työtulon tulee vastata yrittäjän työpanoksen arvoa. YEL-työtulo on ohjeistettu ajateltavissa olevaksi korvaukseksi yrittäjän tekemästä työstä. Puhutaan niin sanotusta "arviopalkasta". Yrittäjä voi tarkistaa työtulon määrää milloin tahansa, kun yrittäjätoiminnassa tapahtuu muutoksia, ei kuitenkaan takautuvasti, kertoi Minna Palomurto Ilmariselta.

Eläke määräytyy vastaavasti kuin TyEL:ssä, eli työntekijän työeläkevakuutuksessa, ja se perustuu vahvistettuun YEL-työtuloon. Työeläkeote kannattaa käydä tarkistamassa aika ajoin oman työeläkeyhtiön verkkosivuilla.

– Miten oman työpanoksen arvon voi sitten määritellä? Kannattaa ensin miettiä, mitä maksaisi sellaiselle henkilölle, joka tekee vastaavia työtehtäviä kuin itse, Palomurto sanoi. Työtulon määrittelyssä auttaa sen vertailu esimerkiksi sijaisen palkkaan, tai korkeimpaan alaiselle maksettuun palkkaan. Eläketurvakeskus antaa myös työtulo-ohjeessaan suosituksia eri toimialojen yrittäjille (www.etk.fi).

Lue myös

– Valitettavasti liian moni aloittavista yrittäjistä alivakuuttaa itsensä. Meillä on tietoisesti kasvava eläkeköyhien joukko, joka ottaa riskin sekä sosiaaliturvansa että vanhuuseläkkeen osalta. Ongelmana on lähinnä se, että työtuloa ei huomata nostaa oikealle tasolle, kun yrittäjätoiminta jatkuu.

Hyödynnä laskureita

Omilla verkkopankkitunnuksilla voi käydä laskemassa, miten omat tulot vaikuttavat Kelan päivärahoihin ja vanhuuseläkkeeseen.

Kaikkien työeläkeyhtiöiden verkkosivuilla on hyvät laskurit, joiden avulla voi myös kartoittaa YEL-työtulon kokonaisvaikutusta omaan eläke- ja sosiaaliturvaan.

Kirjoittajat
Pauliina Pohjala

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääketieteen monitaiturit

Suomessa on yli 2 300 vähintään kahden erikoisalan lääkäriä, mutta mikä saa hankkimaan niitä jopa neljä?

Pääkirjoitus
Edelleen vahva vaikuttaja

Yhteiskunnan kiihtyvä muutosvauhti siivittää Lääkäriliiton toimintaa tänäkin vuonna, kirjoittaa puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Ehtiikö terveyskeskuslääkäri tutkia?

Myyrmäen terveysasemalla työskentelevä Tuire Saloranta tekee myös tutkimusta.

Ajassa
Tuhkarokosta geenisaksiin – vuoden 2019 merkittäviä lääketieteellisiä havaintoja

Pyysimme joukkoa lääkäreitä nimeämään merkittävimmän lääketieteellisen havainnon vuodelta 2019.

Ajassa
Sotea valmistelevien valtionavustusten haku alkaa

Sosiaali ja terveysministeriö myöntää 190 miljoonaa euroa kuntien yhteishankkeisiin.

Ajassa
Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Perusturvayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen vastaan­otti palkinnon Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä.