Lehti 50: Liitto toi­mii 50/2020 vsk 75 s. 2795

Yliopistosairaalat laatukilpailun kärjessä

Tällä kertaa Lääkäriliiton Laatupalkinnosta kilpailee kolme yliopistosairaalaa.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lääkäriliiton laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille toiminnan tuloksellisesta kehittämisestä. Tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä kollegoille. Laatuneuvosto on valinnut hakemusten perusteella vuoden 2020 finaaliin kolme palkintoehdokasta.

HUS Akuutti: Päivystysapu 116117 Uusimaa -palvelu

Vuonna 2016 julkaistun HUS-alueen arviointiraportin mukaan yhteispäivystyksiin sai puhelimella yhteyden heikosti. Vuoden 2017 alussa alettiin suunnitella puhelinpalvelun kehittämistä.

HUS Akuutin Päivystysapu-yksikkö ostaa puhelinpalvelun Porvoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloiden yhteispäivystyksistä. Näissä päivystyksissä on tähän työhön erikseen koulutetut sairaanhoitajat, jotka keskittyvät Päivystysavun puhelintyöhön eivätkä samanaikaisesti tee muuta työtä. Käytössä on yhteinen ohjeistus ja puhelujen takaisinsoittopalvelu ruuhkahuippuja varten. Puhelut kirjataan potilastietojärjestelmään.

Kehitystyön myötä tavoitettavuus ja asiakastyytyväisyys ovat parantuneet. HUS:n Päivystysapu-palvelun kehittäminen oli samalla sosiaali- ja terveysministeriön kehityshanke valtakunnallista palvelua varten.

TAYS Silmäkeskus: silmänpohjan kostean ikärappeuman hoitoprosessi

Kostea ikärappeuma (AMD) on krooninen silmäsairaus, joka hoitamattomana johtaa pysyvään näkövammaisuuteen. AMD:n hoidossa käytetään silmänsisäisesti injektoitavaa lääkehoitoa, joka hidastaa taudin etenemistä ja ehkäisee pysyvän näkövammaisuuden syntymistä.

Vuoteen 2009 saakka silmänsisäisten injektioiden antaminen kuului TAYS:ssa lääkärin tehtäviin. Vuonna 2010 tehtävä siirrettiin hoitajille. Heille suunniteltiin koulutusohjelma, joka oli suoritettava ennen itsenäisten injektioiden aloittamista. Pistohoitoja annetaan nyt päivittäin. Vaikka pistohoitojen määrä on moninkertaistunut, kysyntään on pystytty vastaamaan. Lisäksi lääkärien aikaa on vapautunut lääkärinkoulutusta edellyttäviin tehtäviin ja tiimin työn suunnitteluun.

OYS:n Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka: operatiivisesti hoidettujen ihotuumoripotilaiden hoito

OYS:n Korva-, nenä- ja kurkkutautien (KNK) klinikassa niin ihotuumorilähetteiden määrä kuin leikkaushoidon tarve ovat kasvaneet rajusti. Vuonna 2012 aloitetun kehitystyön tavoitteena on ollut erikoissairaanhoidon arviointikäyntien vähentäminen.

Lue myös

Lähetteen liitteeksi vaaditaan valokuva ja histologinen varmennus kasvaimesta, jolloin potilas voidaan ohjata suoraan oikeaan hoitopaikkaan, ja toimenpide voidaan suunnitella etukäteen ilman erillistä polikliinistä arviointikäyntiä. KNK-klinikka on määrätietoisesti kouluttanut perusterveydenhuollon lääkäreitä uuteen prosessiin.

Vuodesta 2018 lähtien kaikki polikliiniset ihotuumoritoimenpiteet on suoritettu kahden huoneen mallilla, jossa erikoislääkäri ja erikoistuva lääkäri operoivat potilaita vierekkäisissä huoneissa. Operaatiot suunnitellaan yhdessä etukäteen, ja apua toimenpiteeseen on saatavilla nopeasti.

Vuonna 2019 pystyttiin hoitamaan 100 prosenttia enemmän ihotuumoripotilaita kuin vuonna 2012 ilman lisäresursointia. Samalla on pystytty parantamaan erikoistuvien lääkärien koulutusta.

Finaali pidetään virtuaalisena

Laatupalkinto jaetaan nyt 22. kerran. Palkinnon saajan valitsee Lääkäriliiton laatuneuvosto. Siinä ovat Lääkäriliiton lisäksi edustettuina Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Laatupalkintofinaali pidetään tiistai-iltana 8.12.2020 koronatilanteen takia virtuaalisena tilaisuutena.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030