Yötyö stressaa niin paperimiestä kuin lääkäriäkin Lääkäriliiton seminaarissa pohditaan, kuinka valvomisen haitat saataisiin kuriin
Niin terveydenhuollossa, prosessiteollisuudessa kuin liikenteessäkin paiskitaan töitä öisin. Toimenkuvat ovat erilaisia, mutta murheet suurelta osin yhteisiä: valvomisesta aiheutuvat terveyshaitat eivät katso ammattinimikettä. Myös työn laatu laskee, kun lamppu palaa pikkutunneille.
- Kenenkään ei pitäisi tehdä töitä yöllä, jollei ole aivan pakko, Suomen Lääkäriliiton puheenjohtaja
Olli Meretoja
tiivistää.Teemaa pohditaan monialaisesti Suomen Lääkäriliiton Yöllä töissä riskisti -seminaarissa Helsingissä 5. syyskuuta.
Perhe-elämästä teollisuuden malleihin
Seminaarissa vuorotyön terveysriskeistä ja niiden minimoinnista kertoo neurologian dosentti ja erikoislääkäri
Christer Hublin
Työterveyslaitokselta. Työministeriön edustaja pohtii, mitä töitä yöllä on pakko tehdä, ja Tehyn edustaja puolestaan työn ja perhe-elämän yhdistämistäTerveyskeskuslääkäri
Pirjo Matintalo
esittelee päivystyksen ja vuorotyön vertailevan riskianalyysin. SAK:n sosiaalipoliittisen asiantuntijanPirjo Väänäsen
teemana ovat teollisuudessa luodut yötyön ratkaisumallit.Yötyö on kallista
Terveydenhuollossa yötyön tekemistä tulisi Meretojan mukaan välttää kolmesta syystä: hoidon laatu laskee, kustannukset nousevat ja työntekijöille aiheutuu terveyshaittoja.
- Yötyötä tekevällä terveydenhuoltohenkilökunnalla on muuhun väestöön nähden kohonnut riski saada rintasyöpä, sepelvaltimotauti ja metabolinen oireyhtymä. Lisäksi on lisääntymisterveyteen liittyviä seikkoja, kuten lasten ennenaikaiset syntymät, Meretoja kertoo.
Hoidon laadun lasku ja kustannusten nousu ovat yhteydessä toisiinsa.
- Työn teettäminen yöllä on kalliimpaa jo palkkakustannuksiltaan. Lisäksi yöaikaan tapahtuu komplikaatioita ja hoitovirheitä, joita päivisin sitten paikkaillaan.
Puolikiireelliset leikkaukset pääosin päiväsaikaan
Yötyön haitat on tunnettu muutamia vuosia, ja niiden ehkäisemiseksi on ryhdytty toimiin: erityisesti puolikiireellisiä leikkauksia siirretään aiempaa enemmän päivisin tehtäviksi. Ainakin Töölön sairaala ja Lastenklinikka ovat hyötyneet tämänkaltaisesta uudelleenorganisoinnista.
- Kokemus on, että 70 prosentille öiseen aikaan tulevista päivystysleikkaustapauksista voidaan antaa päiväaika operaatiota varten. Hoitotulokset paranevat, kustannukset pienenevät ja henkilökunta pysyy terveempänä ja tyytyväisempänä, Meretoja kiteyttää.
Hänen mukaansa Töölön sairaalassa on muutamien vuosien ajan ohjattu esimerkiksi lonkkamurtumapotilaat pääosin päiväsaikaan operoitaviksi. Lastenklinikalla taas sovelletaan omaa liikennevalo-ohjausta.
- Ei ole mitään estettä sille, etteikö konservatiivisella puolella voitaisi tehdä vastaavia järjestelyjä, Meretoja yllyttää.