Lehti 17: Vaikuttaja 17/2018 vsk 73 s. 1072

Kunnian ja omantunnon kautta

Minna Kaarisalo
Kuvituskuva 1

Minna Kaarisalo

LT

Lääkäriliiton piiriylilääkäri, TYKS:n erityisvastuualue

Kansikuva

Lääkärin todistamista arvostetaan. Se on hieno luottamuksen osoitus yhteiskunnalta. Todistamistarpeiden ollessa moninaisia on itse kunkin aika ajoin hyvä kerrata ohjeita. Esimerkiksi oikeudenkäynnistä poissaoloon eivät päde samanlaiset kriteerit kuin sairauspoissaoloon työstä. Muistamista helpottaa uusittu lomake, joka ohjaa täyttäjää huomioimaan oleellisia asioita.

Keskustelu vakuutuslääkäreiden roolista on käynyt kiivaana. Poliitikot ja julkkiksetkin ovat ottaneet asiaan kantaa, ja otsikot ovat olleet osin raflaavia. Kansa kokee olevansa vakuutuslääkäreiden armoilla. Monet ovat hämmentyneitä, ymmärrettävästi. Ketä uskoa, kun yksi sanoo yhtä ja toinen toista?

Lääkärin onkin syytä tehdä erilaiset lausunnot ja todistukset aina ajan kanssa ja erityisellä huolellisuudella. Vaikka asia voi lääkäristä äkkiseltään tuntua helpolta ja nopeasti hoidettavalta, voi siihen silti sisältyä sudenkuoppia. Erityisen ikävää on, jos potilas on käsityksessä, että lausunnon perusteella hän varmasti saa jonkin tietyn etuuden. Lääkäri ei etuuksista päätä, vaan kertoo lausunnossa vain asian kannalta tarpeellisia seikkoja. Muut tahot arvioivat etuuden täyttymisen kriteerit omien ohjeidensa ja sääntöjensä perusteella.

Monelle lääkärille sairauspoissaolosta todistaminen on hyvin rutiiniluoteinen tehtävä, A-todistus on tullut tutuksi kaikille. Aina ei ole sekään tarpeen, monella työpaikalla voi nykyään itse ilmoittaa esimiehelleen lyhytaikaisista sairauspoissaoloista ilman erillistä todistusta. Tämä on järkevää. Flunssa kun on itsestään parantuva sairaus, eikä lääkärin tai hoitajan luona käyminen tuo mitään lisäarvoa, ainakaan, jos henkilöllä ei ole mitään hankalaa perussairautta.

Hyvän ja käsiteltävän asian kannalta riittävät tiedot sisältävän lausunnon laatiminen ei ole helppoa. Hyvä lausunto ei tarkoita mahdollisimman pitkää lausuntoa. Leikkaa ja liimaa -metodilla kaikkien mahdollisten tietojen laittaminen lausuntoon ei ole suotavaa. Hyvä lausunto on kuin hyvä kartta. Se ei suinkaan ole äärimmäisen tarkka ja sisällä kaikkia mahdollisia pikseleitä ja detaljeja, vaan siinä on vain riittävät tiedot matkan varrelta opastamaan halutusta paikasta perille. Hyvä lomake on aputyökalu, joka ohjaa ja muistuttaa lausunnon tekijää kirjaamaan riittävät ja oleelliset tiedot, mutta ei asian kannalta turhaa.

Lue myös

Joskus eteen saattaa tulla sellainenkin tilanne, että lääkärintodistusta pyydetään siitä, että henkilö ei sairauden takia voi mennä oikeuteen todistamaan. Äkkiseltään voisi ajatella, että kriteerit voisivat olla samantyyppiset kuin äkillisessä sairauspoissaolossa. Näin ei kuitenkaan ole. Lievästi sairaana tai esimerkiksi jalka kipsattuna ja kyynärsauvoilla liikkuen henkilö on kykeneväinen osallistumaan oikeuden istuntoon. Oikeussalissa todistaessa ei joudu fyysisiin ponnisteluihin eikä altistu ulkoilman rasitukselle. Nykytekniikka mahdollistaa myös etäyhteydellä tapahtuvan todistamisen.

Lääkäriliitto on yhdessä oikeusministeriön kanssa uudistanut lomakkeen "Lääkärinlausunto tuomioistuimelle sairauden aiheuttamasta laillisesta esteestä". Lomake on tehty siten, että se opastaa täyttäjää mahdollisimman hyvin. Tarkoituksena on helpottaa lääkäriä tekemään hyviä ja perustellusti pohdittuja lausuntoja.

Tehdään jatkossakin kaikkia lausuntoja ja todistuksia lääkärin ammattitaidolla. Suosittelen kertaamaan liiton verkkosivuilta ohjeet todistusten kirjoittamisesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030