Lehti 14-15: Vaikuttaja 14-15/2020 vsk 75 s. 915

Miten lääkärien yötyötarkastukset toteutuvat?

Satu Rannisto
Kuvituskuva 1
Mikko Kakela

Satu Rannisto

työterveyshuollon erikoislääkäri

Lääkäriliiton hallituksen jäsen

Finla Työterveys

Kansikuva
Mikko Kakela

Aikana, jolloin koronapandemia oli vielä ajatuksissa hallittavissa oleva asia, Lääkäriliiton valtuuskunnan kokouksessa oli ohimennen puhetta lääkärien yötyötarkastuksista. Työterveyslääkärikollega Kristiina Toivola tuolloin valotti asiaa lyhyesti, mutta koska asia tuntui olevan joillekin uusi, avaan lakisääteisiä yötyötarkastuksia vielä muutamalla sanalla. Töissä, joissa on erityinen sairastumisen vaara, on paljon muitakin lakisääteisiä tarkastuksia.

Työaikalaissa yötyöllä tarkoitetaan kello 23:n ja aamun kello 6:n välisenä aikana tehtävää työtä (lisää Työsuojelu.fi). Vuoro- ja jaksotyössä yövuorolla tarkoitetaan työvuoroa, josta vähintään kolme tuntia sijoittuu tuolle aikavälille.

Yötyö kuormittaa työntekijää fyysisesti ja psyykkisesti enemmän kuin päivätyö. Yötyöhön liittyy yleensä pitkäkestoista valvomista, jolloin vuorokausirytmi voi häiriintyä. Pitkät yövuorot saattavat lisätä väsymystä ja heikentää työturvallisuutta.

Yötyöhön liittyvät haitat on huomioitava työnantajan tekemässä vaarojen selvityksessä ja arvioinnissa. Selvitettäviä asioita ovat muun muassa peräkkäisten yövuorojen määrä ja pituus sekä yövuorojen jälkeinen vapaajakso.

Kun yötyötä ei voida kokonaan poistaa, työnantajan tulee arvioida yötyön vaikutus työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen. Työnantaja voi hyödyntää työterveyshuollon asiantuntemusta yötyön vaaroja selvittäessään ja arvioidessaan. Yötyön terveyshaittojen selvittäminen kuuluu osaksi työterveyshuollon tekemää työpaikkaselvitystä.

Lue myös

Kysyin kollegalta, joka hoitaa sairaanhoitopiirin lääkäreitä, mikä tuntuma hänellä on tarkastusten toteutumisesta. Hän vastasi, että lääkäriesimiehet eivät aina ole selvillä esimiesvelvoitteistaan oman lääkärityönsä paineissa. Lääkäreistä 30–40 % käy yötyötarkastuksissa, eivätkä he myöskään usein vastaa yötyökyselyihin. Esimiehet taas eivät ehkä tiedä, että heidän vastuullaan on seurata yötyötarkastusten toteutumista. Kaikkien lakisääteisten tarkastusten tarkoitus on, että ihmiset voivat tehdä työtään terveyttään vaarantamatta.

Koetetaan jaksaa tässä paineisessa tilanteessa ja noudattaa ohjeita ja rajoituksia, jotta tämä pandemia joskus loppuisi. Jotain hyvääkin tästä täysin poikkeuksellisesta maailmantilanteesta voi seurata – ainakin työterveyshuolto on ottanut ison digiloikan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030