Mistä hoitosuhde alkaa ja päättyy?
Matti J. Tikkanen kirjoitti Lääkärilehdessä 32/2022 apulaistietosuojavaltuutetun päätöksen innoittamana otsikolla Saanko katsoa potilaani tietoja hoitosuhteen päätyttyä?
On yllättävää, että päätöksen jälkeen ei ole keskusteltu siitä, milloin hoitosuhde alkaa ja milloin se päätyy. Www.minilex.fi määrittelee että hoitosuhde alkaa yleensä potilaan tai hänen hoitoaan koskevan lähetteen saapuessa terveydenhuollon yksikköön ja päättyy, kun hoito on saatettu päätökseen.
Määritelmästä ei ole apua kun ajatellaan perusterveydenhuoltoa, jonne ei tulla lähetteellä ja joka hoitaa pitkäaikaissairauksia.
Apulaistietosuojavaltuutettu ilmeisesti ajattelee, että hoitosuhde loppuu erikoislääkärille lähettämiseen. Onko tulkinnalle laissa perusteita?
Jos nyt varaan ajan terveyskeskuslääkärille, alkaako hoitosuhde ajanvarauksesta vai vasta vastaanotolla?
Vastauksesta riippuu, onko potilaskertomukseeni etukäteen tutustunut lääkäri paatunut tietosuojarikollinen vai tunnollinen terveydenhuollon ammattilainen. Ja loppuuko hoitosuhde vastaanottohuoneen oven sulkeutumiseen alkaakseen mahdollisesti uudestaan seuraavalla käynnillä?
Hoitosuhde ja hoitovastuu liittyvät kiinteästi toisiinsa. Niiden alkaminen ja loppuminen on määriteltävä paremmin, jotta kaikki toimijat tietävät vastuunsa ja oikeutensa. Määrittelyssä on otettava huomioon myös perusterveydenhuolto, etävastaanotot ja potilaiden useat rinnakkaiset asiakkuudet. Ehkä Lääkäriliitto voisi olla tässä aloitteellinen?