Terveydenhuolto

7,3 vaikeaa vammaa sataatuhatta ajokilometriä kohden

Sähköpotkulauta, yö, nuori mies ja humala ovat huono yhdistelmä.

Maria Nummela

Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuun, Acutaan joutuneiden sähköpotkulautailijoiden potilastiedot yhdistettiin näitä vuokraavien tahojen dataan.

– Tutkimuksemme mukaan sähköpotkulaudalla sattuu 18 loukkaantumista 100 000 käyttökertaa kohden, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, dosentti Aleksi Reito summaa.

Vastaavaa ilmaantuvuustutkimusta ei tiettävästi ole aiemmin tehty.

– Tutkimustietoa on niukasti, mutta yhden tutkimuksen mukaan vastaava luku on autolla 0,8, moottoripyörällä 10,3, polkupyörällä 1,4 ja jalan 0,2, tietää Reito viitaten vuonna 2007 julkaistuun tietoon.

Toisessa tutkimuksessa raportoitiin 15 onnettomuutta 100 000 pyöräilykilometriä kohden. Sähköpotkulaudalla vastaava luku oli 7.3 eli selkeästi matalampi. Luvuissa on paljon vaihtelua ja tulokset eivät ole helposti vertailtavissa keskenään.

– Urbaani liikkuminen muuttuu koko ajan.

Päihtyneitä nuoria miehiä – yöllä

Kahden vuoden aikana Acutassa hoidettiin 562 sähköpotkulautapotilasta, joilla oli 594 käyntiä sairaalan ensiavussa. Samaan aikaan sähköpotkulaudoilla ajettiin 1 862 778 matkaa ja 4 592 549 kilometriä.

Huomattava osa ensiapukäynneistä (44,4 prosenttia) tapahtui puolen yön ja aamukuuden välissä. Tyypillisin potilas on nuori, päihtynyt mies.

– Tämä korostuu varsinkin vakavasti loukkaantuneissa: heistä humalassa on kohtuullisen iso määrä, noin puolet.

Julkisen liikenteen ollessa yöllä hiljaista on kynnys tarttua sähköpotkulautaan matala.

– Varsinkin vakavien vammojen kohdalla alkoholi on erittäin merkittävässä asemassa.

Vaikeita vammoja 7,3 / 100 000 kilometriä

Retrospektiivisen tutkimuksen aineisto on koottu vuosilta 2019–2021, huhtikuusta huhtikuuhun. Sähköpotkulaudat tulivat osaksi Tampereen seudun katukuvaa juuri tuolloin.

Vuokraustoiminnan aloitti kaksi yhtiötä, joilta Reiton tutkimusryhmä sai tiedot kuljettujen matkojen määrästä ja ajetuista kilometreistä. Luvut yhdistettiin potilasdataan.

Yhteensä kahden vuoden aikana ensiavussa oli 335 käyntiä 331 potilaalla, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessa.

Lue myös

Vammat luokiteltiin sijainnin ja vaikeuden mukaan. Vähäisemmiksi määriteltiin haavat, kontuusiot ja muut pinnalliset vahingot ilman kuvantamislöydöstä. Kaikki tapaukset, joihin liittyi kuvantamisella todettu vamma (esimerkiksi murtuma, sijoiltaanmeno tai verenvuoto) luokiteltiin vaikeaksi.

Vaikeiden vammojen insidenssi oli 18,0 sataatuhatta käyttökertaa kohden ja 7,3 sataan tuhanteen ajettuun kilometriin nähden.

Diagnooseista värttinäluun ääriosan murtumat sekä solisluun murtumat olivat yleisimpiä.

Tutkimus julkaistiin juuri JAMA Network Openissa .

Adobe/AOP

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030