Terveydenhuolto

A-klinikkasäätiö kansainväliseen työhön huumeidenkäyttäjien tartuntatauteja vastaan

EU-hankkeessa on mukana yksitoista organisaatiota seitsemästä eri maasta. A-klinikkasäätiö on ainoa pohjoismainen kumppani.

Hanna Kauppinen

Adobe/AOP

A-klinikkasäätiö on ainoana pohjoismaisena järjestönä mukana mitavassa EU-hankkeessa, joka tuottaa tietoa huumeita käyttäville ihmisille suunnattujen tartuntatautipalvelujen saatavuudesta ja laadusta. Tavoitteena on parantaa palvelujen tarjontaa sekä lisätä niiden kapasiteettia, A-klinikkasäätiö kertoo tiedotteessaan .

EU4Health-terveysohjelma on myöntänyt 1,7 miljoonan rahoituksen kansainväliselle Boost-hankkeelle, jossa on mukana yksitoista organisaatiota seitsemästä eri maasta. A-klinikkasäätiön osuus rahoituksesta on 100 000 euroa, joka ohjataan haittoja vähentävään työhön ja addiktiotutkimukseen.

– Hanke on A-klinikkasäätiölle merkittävä kotimaassa ja kansainvälisesti. Se yhdistää haittoja vähentävän ja kohtaavan työn, vahvistaa säätiömme kansainvälistä toimintaa sekä tuottaa tieteellisiä tutkimusjulkaisuja. Lisäksi tulemme jakamaan parhaita käytäntöjä eri maiden kesken, A-klinikkasäätiön tutkimuspäällikkö Jukka Koskelo sanoo tiedotteessa.

Lue myös

Valvotut käyttötilat yksi ratkaisu

Huumeidenkäyttäjien erilaiset infektiot, kuten HIV ja C-hepatiitti kuormittavat terveydenhuoltoa Euroopassa. Suomessa todetaan vuosittain yli tuhat uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä. Jokaisen hepatiittitartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös HIVin leviämiseen, tiedotteessa muistutetaan.

– Puhtaita pistosvälineitä voisi jakaa esimerkiksi valvotuissa huumeiden käyttötiloissa. Ne auttavat ehkäisemään tartuntatautien leviämistä, välttämään yliannostuksia ja myrkytyksiä sekä niistä johtuvia kuolemia, Koskelo toteaa.

A-klinikkasäätiö työskentelee jo nyt huumeidenkäyttäjien parissa ja tekee muun muassa HIV- ja C-hepatiittien pikatestejä, ohjaa positiivisen tuloksen saaneita hoitoon ja jakaa puhtaita pistosvälineitä kaduilla.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030