Terveydenhuolto

Ainakin 146 erikoistumispaikkaa jää täyttämättä kevään haussa

Asiantuntijat ehdottavat seuraavaan hakuun vähemmän paikkoja.

Minna Pihlava
Adobe / AOP

Kevään erikoistumiskoulutuksen lisähaussa 475 paikkaa haki 406 lääkäriä.

Eniten hakijoita oli yleislääketieteeseen, 118 lääkäriä. Haettavissa oli 153 paikkaa.

Työterveyshuollon 23 erikoistumispaikkaa haki 50 lääkäriä, psykiatrian 30 paikkaa 25 lääkäriä.

Suurin hakupaine kohdistui kahteen alaan, joilla oli täydennyshaussa vain yksi paikka auki. Itä-Suomen yliopiston yhtä terveydenhuollon erikoistumispaikkaa haki kymmenen lääkäriä, Tampereen yliopiston kardiologian paikkaa kuusi lääkäriä.

Perinnöllisyyslääketieteeseen (6 paikkaa), reumatologiaan (10 paikkaa) ja urologiaan (2 paikkaa) ei hakenut yhtään lääkäriä kevään haussa.

Erikoistumiskoulutuksen opinto-oikeuden päähaku on syksyisin. Keväisin voi hakea täyttämättä jääneisiin paikkoihin.

Lisähaun tarkoitus on tasata hakupainetta alojen välillä ohjaamalla erikoistumista suunnittelevia miettimäään vaihtoehtoja.

Lue lisää: Erikoislääkärikoulutuksen lisähaussa on nyt 475 paikkaa auki

Psykiatrisilla ja diagnostisilla aloilla edelleen hakijapulaa

Sosiaali- ja terveysministeriön erikoislääkärikoulutusta koordinoivan jaoston asettaman asiantuntijatyöryhmän alustava analyysi on, että lisähaulla on ollut vaikutusta koulutusmäärien ohjauksessa.

Toisaalta edelleen on aloja, joilla merkittävä osa paikoista on jäänyt ilman hakijoita useammalla hakukierroksella.

Lastenneurologian, fysiatrian, nuorisopsykiatrian sekä edellä mainittujen reumatologian ja perinnöllisyyslääketieteen aloilla yli puolet paikoista on jäänyt ilman hakijoita neljässä viime haussa.

– Psykiatrisille ja diagnostisille aloille on edelleenkin liian vähän hakijoita, mutta aiempaa enemmän näyttävät nyt korostuvan tietyt konservatiiviset ajat ja sisätautien alat, joihin on erittäin vähän kiinnostusta. Syitä ja ratkaisukeinoja pitäisi näihin löytää nopeasti, sanoo ryhmän puheenjohtaja, koulutusylilääkäri Johanna Rellman .

Kevään täydennyshaun 475 paikasta vähintään 146 jää täyttämättä. Yhteensä sen verran puuttui hakijoita 29 alalta. 12 alalla oli vähintään yhtä paljon hakijoita kuin paikkoja oli auki.

Yhdeksältä alalta ei täydennyshaussa ollut yhtään paikkaa auki. Niihin lukeutui kuusi kirurgian alaa, ihotaudit ja allergologia, liikuntalääketiede sekä oikeuslääketiede.

Kymmeniä paikkoja vähemmän hakuun?

Asiantuntijaryhmä on päivittänyt erikoisalojen koulutustarvearvion ja laatinut jälleen ehdotuksen seuraavan hakukierroksen opinto-oikeuspaikoista. Sen mukaan haettavaksi tulisi 1 003 paikkaa, kun nyt päättyneellä kierroksella oli haussa 1 068 paikkaa.

Paikkaehdotuksen käsittelee seuraavaksi STM:n koordinaatiojaosto. Sen jälkeen erikoisalojen vastuuhenkilöillä on mahdollisuus tehdä perusteltuja muutoksia paikkamääriin.

– Suosittujen alojen paikkamäärien rajaaminen on välttämätöntä ohjausvaikutuksen toteutumiseksi, Rellman sanoo.

Avattavien paikkojen määrän päättävät yliopistojen tiedekuntaneuvostot kesäkuussa.

Lue lisää: Ennätysmäärä haki erikoistumaan

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030