Terveydenhuolto

”Aleksei Navalnyin tilanne oire suuremmista ongelmista”

Lääkärin sosiaalinen vastuu: YK:n yleiskokouksessa hyväksytyt vankien kohtelun perusperiaatteet sitovat myös Venäjää.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin terveydentila on heikentynyt entisestään, sanoo hänen tiedottajansa Kira Jarmyš Twitterissä.

”Emme sulje pois mahdollisuutta, että häntä on saatettu vankila-aikana myrkyttää jollakin, mikä on heikentänyt hänen terveyttään hitaasti mutta varmasti”, kirjoittaa Jarmyš twiitissä.

Hän myös kertoo Twitterissä, että lakimiehen mukaan Navalnyille on kutsuttu ambulanssi akuutin vatsakivun vuoksi. Kukaan ei hoida häntä eikä kerro diagnoosia. 

Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n puheenjohtaja Line Kurki painottaa, että YK:n yleiskokouksessa hyväksytyt vankien kohtelun perusperiaatteet sitovat myös Venäjää.

– Vankeja ei saa syrjiä terveyspalveluissa. Heillä on niihin samat oikeudet kuin muillakin kansalaisilla. 

Lue myös

Demokratia ja ihmisoikeudet keskiöön

Lääkärin sosiaalinen vastuu näkee, että Navalnyin tilanne on oire suuremmista ongelmista. Demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioituksen puutteesta kärsii moni ihminen Venäjällä ja muualla maailmassa. Poliittisten vankien epäinhimillinen kohtelu on esimerkki tästä.

–  Jos julki tulleet tiedot pitävät paikkansa, Navalnyin ihmisoikeuksia on rikottu monta kertaa.

Lääkärin sosiaalinen vastuu tekee terveyssektorin kehitysyhteistyötä, terveyspoliittista vaikuttamista ja rauhantyötä. Kaikilla toiminta-alueilla järjestö pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta lääkärin keinoin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030