Terveydenhuolto

Aluevaaleissa toiseksi tulleen Sdp:n valtuutetuissa ei ole juuri lainkaan lääkäreitä

Vaalit voittaneen kokoomuksen paikoista 20 prosenttia meni lääkäreille.

TiiamariPennanen
Adobe/AOP
Lääkärit menestyivät aluevaaleissa hyvin.

Kokoomuksen riveistä pääsi aluevaaleissa eniten lääkäreitä läpi: 59 lääkäriä sai paikan. Kokoomus oli myös aluevaaleissa eniten ääniä saanut puolue. Se sai yhteensä 289 paikkaa, eli kaikista valituista 20 prosenttia on lääkäreitä.

Toiseksi eniten lääkäreitä pääsi aluevaltuustoihin keskustasta, 24 lääkäriä, ja kolmanneksi kristillisdemokraateista, 14 lääkäriä.

Sen sijaan vaalien toiseksi suurimman kannatuksen saaneessa Sdp:ssä lääkäreitä on hyvin vähän. Sdp:n riveistä meni läpi toiseksi vähiten lääkäreitä. Valituksi tuli seitsemän lääkäriä. Sdp sai yhteensä 275 paikkaa, eli puolueen valtuutetuista hieman alle 3 prosenttia on lääkäreitä. Vähiten lääkäreitä meni läpi Liike Nytissä, joka sai kaksi lääkärivaltuutettua.

Pohjois–Savoon eniten lääkärivaltuutettuja

Alueista eniten lääkäreitä sai Pohjois-Savo, jossa meni läpi 16 lääkäriä. Tämä tarkoittaa, että Pohjois-Savossa joka viides valtuutettu on lääkäri. Lääkäreitä tuli siellä valituksi useasta puolueesta: kokoomuksesta, kristillisdemokraateista, Sdp:stä, keskustasta, perussuomalaisista ja vasemmistoliitosta.

Myös Etelä-Karjalassa paikkoja saaneista uusista valtuutetuista joka viides on lääkäri.

Vähiten lääkäreitä valittiin Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Itä-Uusimaalla. Niistä kukin sai kolme lääkärivaltuutettua.

Lue myös

Kokoomus dominoi etenkin Pirkanmaalla valittujen lääkäreiden keskuudessa: kuudesta paikan saaneesta viisi on kokoomuslaisia ja yksi kristillisdemokraatti.

Eniten kokoomusta edustavat lääkärit saivat paikkoja Pohjois-Pohjanmaalla, jossa heitä meni läpi seitsemän.

Kokoomusta edustava lääkäri löytyy kaikilta alueilta paitsi Kanta-Hämeestä ja Pohjanmaalta. Kanta-Hämeessä valittiin neljä lääkäriä, joista kaksi on vihreistä, yksi sosiaalidemokraateista ja yksi kristillisdemokraateista. Pohjanmaalle valittiin kolme lääkäriä, joista kaksi on Rkp:sta ja yksi perussuomalaisista.

Kaikista valituista lääkäreistä miehiä on 84 ja naisia 62.

26.1.2022 ja 4.2.2022: Päivitetty läpipäässeiden lääkärien määriä.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030