Terveydenhuolto

Amoksisilliinista on pulaa

Euroopan lääkevirasto ilmoitti, että amoksisilliinin saatavuus on pulmallista monissa EU-maissa.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Amoksisilliinin saatavuudessa on ollut monissa EU-maissa häiriöitä muun muassa siksi, että kysyntä on lisääntynyt hengitystieinfektioiden vuoksi ja tuotannossa on ollut kapasiteettipulaa Euroopan lääkeviraston mukaan.

Onko Suomessa ilmennyt pulaa amoksisilliinista, Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti?

– Saatavuushäiriöitä on ilmoitettu tällä hetkellä neljälle amoksisilliinia ja klavulaanihappoa 875/125 mg:aa sisältävälle lääkevalmisteelle. Saatavuushäiriöiden on arvioitu kestävän eri pituisia aikoja.

Tiedot löytyvät esimerkiksi täältä.

Mitä saatavuushäiriö aiheuttaa?

– Suomessa amoksisilliinia sekä amoksisilliinia ja klavulaanihappoa sisältävät lääkevalmisteet ovat velvoitevarastoitavia lääkevalmisteita. Tästä syystä tilapäinen saatavuushäiriö ei aiheuta samassa laajuudessa haasteita kuin muissa Euroopan maissa, joissa vastaavia varastoja ei välttämättä ole lainkaan.

Lue myös

Fimea on myöntänyt velvoitevarastoinnin alituslupia osalle amoksisilliinia ja klavulaanihappoa sisältävistä yhdistelmävalmisteista kevään 2023 ajalle saatavuushäiriösyystä. Myös yksittäisille pelkästään amoksisilliinia sisältäville lääkevalmisteille on myönnetty velvoitteen alituslupia samasta syystä.

Miten saatavuushäiriö pitäisi ottaa huomioon?

– Saatavuushäiriön aikana olisi hyvä huomioida, että kyseistä vahvuutta ei välttämättä ole saatavissa apteekeista. Tämän vuoksi muun hoitovaihtoehdon arviointi voi olla tarpeellista.

Odotetaanko tilanteen helpottuvan?

– Tilanne on ollut seurannassa EU:ssa jo viime vuoden puolella. Infektiotilanteen on arvioitu helpottavan muualla Euroopassa, jolloin saatavuustilanne todennäköisesti paranee myös Suomessa.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030