Terveydenhuolto

Apinarokkorokotukset laajenevat

Rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurin tartunnan riski.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Tähän asti apinarokkorokotetta on tarjottu vain taudille altistuneille ja sairastuneen lähikontakteille. Vastedes rokotuksia tarjotaan myös niille, joilla on suurin riski saada apinarokkotartunta, kertoo THL. 

Ryhmien määrittelyssä on huomioitu sekä tartuntariski että rokotteiden rajallinen saatavuus. 

Apinarokon riskiryhmät

Riskiryhmiin kuuluvat 

- HIV:n ennaltaehkäisevää prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

- Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

- HIV-tartunnan saaneet miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita

- Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, joilla on ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita sekä vähintään yksi seuraavista: ryhmäseksiä tai todettu seksitauti, vierailu kotimaassa tai ulkomailla paikoissa, joissa ollut miesten välistä seksiä, osallistuminen kotimaassa tai ulkomailla tapahtumiin, joissa ollut miesten välistä seksiä.

Riskiryhmien rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein. Sairaanhoitopiirit ja kunnat tiedottavat, milloin rokotteita on saatavilla ja miten alueen rokotukset toteutetaan. 

Tauti paranee yleensä itsestään

Suomessa on todettu tähän mennessä 41 apinarokkotartuntaa. Tartunnan voi saada niin ulkomailta kuin Suomestakin. Kaikki tartunnan saaneet ovat olleet aikuisia miehiä.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti. Se ei tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Riski apinarokon leviämiselle laajemmin väestössä on hyvin pieni. 

Lue myös

Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Kuka tahansa voi saada tartunnan. WHO:n mukaan tartuntoja on ollut etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa sekä uusia tai useita eri kumppaneita. Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Yleensä vakavat taudinkuvat esiintyvät niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi pieni.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030