Terveydenhuolto

Apteekit hyvinvointialueiden tueksi?

Apteekkariliitto ehdottaa, että Suomessa pitäisi perustaa työryhmä valmistelemaan apteekkien roolia hyvinvointialueilla. 

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Suomen Apteekkariliitto ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että se perustaisi työryhmän selvittämään, miten apteekkeja voisi hyödyntää laajemmin hyvinvointialueiden tukena. Ministeriön, hyvinvointialueiden ja apteekkien yhteisen työryhmän toimeksiantona olisi tehdä esitys siitä, miten lääkehoito ja apteekit voitaisiin integroida tiiviiksi osaksi hyvinvointialueiden hoito- ja palveluprosesseja. 

Apteekkariliiton mukaan apteekeilla olisi mahdollisuus keventää perusterveydenhuollon kuormitusta muun muassa auttamalla palveluiden tuottamisessa ja vahvistamalla alueellista terveyspalveluverkostoa.

− Jos paikkakunnalta lähtee terveysasema, voisi apteekkien tiloja ainakin paikoittain käyttää esimerkiksi rokotusten tai laboratorionäytteiden ottamiseen. Apteekissa voi toimia myös erillinen Terveyspiste, josta asukkaat voivat saada matalan kynnyksen terveyspalveluita, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo tiedotteessa .

Lue myös

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen ei lämpene ehdotukselle.

– Terveyspalvelujen tuottaminen on luvanvaraista toimintaa, kuten apteekkipalvelujenkin tuottaminen on. Nämä ovat kaksi eri asiaa, eikä ole perusteltua, että apteekkitoiminnan harjoittaminen antaisi erivapauden tuottaa terveyspalveluja, Aaltonen sanoo.

– Jos apteekeilla on halu ja mahdollisuus tukea hyvinvointialueita lääkeannosteluun, lääkejakeluun, osastofarmasiaan tai vastaavaan liittyvissä asioissa, se on toki toinen kysymys, Aaltonen toteaa.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030