Terveydenhuolto

Apteekkariliitto vaatii nikotiinikorvauslääkkeitä takaisin apteekkiin

Liiton mukaan nikotiinikorvauslääkkeiden myynnin vapauttaminen kauppohin, kioskeihin, huoltoasemille ja ravintoloihin on lisännyt niiden niin sanottua viihdekäyttöä.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Apteekkariliiton mukaan nikotiinikorvauslääkkeiden myynnin vapauttaminen on lisännyt tuotteiden niin sanottua viihdekäyttöä. Tämän vuoksi Apteekkariliitto vaatii korvauslääkkeiden myynnin palauttamista vain apteekkeihin, liitto kertoo tiedotteessaan.

Sen jälkeen, kun nikotiinikorvauslääkkeiden myynti sallittiin ruokakaupoissa, huoltoasemilla, kioskeissa ja ravintoloissa, tuotteiden myynti on nelinkertaistunut ja nikotiinista on tullut Suomen myydyin lääkeaine.

Liitto korostaa, että tiedossa ei ole, onko myynnin laajentaminen kuitenkaan vähentänyt tupakointia.

Mielikuva tuotteista on muuttunut

Useiden tutkimusten mukaan nikotiinikorvauslääkkeet tukevat tupakoinnin lopettamista vain, jos niiden käyttöön saadaan neuvontaa ja tukea terveydenhuollon ammattilaisilta.

– Nikotiinikorvauslääkkeiden niin sanottu viihdekäyttö tuntuu yleistyneen, ja moni on tullut myös riippuvaiseksi niistä, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja  Charlotta Sandler

Sandlerin mukaan nikotiiniriippuvuus on vakava sairaus, jonka ehkäisemiseen yksi keino olisi palauttaa korvauslääkkeiden myynti takaisin apteekkeihin. 

Lue myös

– Kun nikotiinikorvauslääkkeet ovat olleet kaupan kassoilla, mielikuva niistä on muuttunut. Jos lääkkeet palautettaisiin apteekkiin, kenellekään ei jäisi epäselväksi, että ne on tarkoitettu ainoastaan tupakoinnin vähentämisen tai lopettamisen tueksi, Sandler arvioi. 

Apteekkariliitto koulutti 2000-luvun alussa apteekit auttamaan tupakoijia pääsemään eroon tupakoinnista Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Nyt kaupat, kioskit ja ravintolat myyvät 90 prosenttia korvauslääkkeistä.  

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030