Terveydenhuolto

Arkkiatrin palkinto Pekka Mäntyselälle

Professori ajaa sitkeästi laadukkaan perusterveydenhuollon asiaa.

Maria Nummela
Törrönen Raija
Professori Pekka Mäntyselkä

Arkkiatri Risto Pelkosen Pikkutikka-palkinto on myönnetty Pekka Mäntyselälle. Tunnustus jaettiin juuri käynnistyneiden Tampereen lääkäripäivien avajaisissa.

Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori, ylilääkäri Mäntyselkä on ajanut pitkään laadukkaan perusterveydenhuollon ja potilashoidon jatkuvuuden asiaa.

Arkkiatrin palkinto myönnetään kollegoiden arvostamalle lääkärille, jonka toiminnassa erinomaiseen ammatilliseen osaamiseen liittyy olennaisesti halu toimia kaikin tavoin potilaiden parhaaksi.

Mäntyselkää kuvaillaan rauhalliseksi, luotettavaksi ja hauskaksi kollegaksi. Työssään hän on kuunteleva ja kokonaisuuden huomioon ottava lääkäri, jolle hoidon jatkuvuuden mahdollistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Mäntyselkä on opettanut ja kouluttanut nuoria lääkäreitä yli 20 vuoden ajan. Yleislääketieteen professorina hän aloitti Turussa 2012 ja siirtyi vastaavaan tehtävään Itä-Suomen yliopistoon 2013. Tätä ennen Mäntyselkä toimi 11 vuotta yleislääketieteen kliinisenä opettajana Kuopiossa. Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön johtajana Mäntyselkä on toiminut vuodesta 2018.

Lue myös

Tutkimuskohteista ahkeraa osaajaa ovat kiinnostaneet etenkin kivun hoito ja krooniset sairaudet, riskitekijät ja suomalaisen terveydenhuollon tutkimus. Hän vastaa yleislääketieteen peruskoulutuksesta ja erikoislääkärikoulutuksesta.

Mäntyselkä on tuttu asiantuntija sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hän on toiminut sekä kivun hoidon että yleislääketieteen kansallisten yhdistysten hallituksissa ja Kivun käypä hoito -työryhmän puheenjohtajana. Yleislääketieteen alalla hän oli myös useita vuosia Suomen edustajana eurooppalaisessa yleislääketieteen tutkimusverkostossa.

Pronssinen Pikkutikka on kuvanveistäjä Pirkko Nukarin tekemä. Palkinto jaettiin 16. kerran.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030