Terveydenhuolto

Arvonlisävero tavaralahjoituksista poistuu taannehtivasti

Hätäavun antaminen Ukrainaan ja kotimaa n toimijoille helpottuu vuodeksi.

Maria Nummela

Adobe/AOP

Etenkin Ukrainan tilanteen vuoksi hätäapua on toimitettu huomattavia määriä muutaman kuukauden aikana. Yritykset ovat kuitenkin olleet velvollisia maksamaan Ukrainaan kohdistuvasta tavara-avusta arvonlisäveroa. Keinoja tämän kiertämiseen on koitettu etsiä, jotta avun määrää saadaan lisättyä.

Huutoon on vastattu. Hallitus on antanut esityksen, jonka mukaan tavaralahjoitukset vapautetaan tilapäisesti tämän maksamisesta. Esitys tulee mitä todennäköisimmin voimaan, ja vapautus on voimassa taannehtivasti 24.2.2022 alkaen, 31.12.2022 saakka.

EK:n ja Kaupan liiton mukaan arvonlisäverollisuus ei ole estänyt yrityksiä lahjoittamasta tarpeellisia tarvikkeita hätää kärsiville ukrainalaisille, mutta se on lisännyt lahjoituskynnystä.

Lue myös

Väliaikaisen muutoksen mukaan yritykset voivat myydä tai lahjoittaa tavaroita yleishyödyllisille yhteisöille ja uskonnollisille yhdyskunnille ilman arvonlisäveroseuraamuksia. Samalla tavalla valtiolle, kunnille, hyvinvointialueille sekä vastaanottopalvelujen järjestäjille tapahtuvat ilman arvonlisäveroseuraamuksia.

Hallituksen esitys on annettu 19.5. ja siitä on ilmoitettu eduskunnan täysistunnossa heti seuraavana päivänä.

Myös Lääkäriliitosta on pyritty ajamaan verohelpotusasiaa eteenpäin.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030