Terveydenhuolto

COVID-19 voi ilmetä pitkäkestoisena noin joka toisella aikuisella 

Pitkäkestoinen COVID-19 ilmenee noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta SARSCoV-2-infektion jälkeen.

Ulla Toikkanen
article_image_853.1024x0.jpg

STM:n asiantuntijaryhmä toteaa konsensuslausumassaan, että käytössä olevat mRNA-rokotteet vähentävät koronainfektioon sairastuvilla pitkäkestoisen COVID-19-taudin riskiä ja vaikuttavat usein edullisesti sen oireisiin.

Määritelmästä riippuen pitkäkestoinen COVID-19 ilmenee noin joka toisella aikuisella SARSCoV-2-infektion jälkeen ja noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta. Esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman infektion jälkeen.

Konsensuslausuma pitkäkestoisesta COVID-19-taudista on muodostettu useiden tutkimusten, kirjallisuuskatsausten ja ryhmän kokousten avulla. 

Lue myös

Suosituksena moniammatillinen hoito ja kuntoutus

Taudin mekanismeina on kuvattu toistaiseksi, että virus infektoi useita elimiä. Seurauksena on pitkittyneen tulehduksen, kudosvaurion ja immuunipuolustuksen häiriö, johon voi liittyä sekä hyytymisen että hermoston säätelyn häiriö. Sairauteen liittyvä huomattava psykososiaalinen kuormittuneisuus voi myös vaikuttaa oireiluun. Pitkäaikaisia vaikutuksia ei tunneta. 

Taudin hoito on toistaiseksi oireenmukaista ja kokemusperäistä. Monitekijäisen sairauden lähestymistavaksi suositellaan moniammatillista hoitoa ja kuntoutusta. Osana perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota hyvinvointialueilla lienee STM:n mukaan nykyisiä terveyskeskuksia paremmat mahdollisuudet muodostaa moniammatillisia tiimejä, joissa on laajaa osaamista.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030