Terveydenhuolto

Eino Solje sai Martti Hämäläinen -palkinnon

Palkinto myönnettiin uraauurtavasta työstä muistisairauksiin kuuluvien otsa-ohimolohkorappeumien tutkijana.

Anne Seppänen

Raija Törrönen/Itä-Suomen yliopisto

Kokeellisen neurologian dosentti, LT Eino Solje (s.1990) on palkittu vuoden 2022 Martti Hämäläinen -palkinnolla Itä-Suomen lääketiedetapahtumassa Kuopiossa.

Solje sai palkinnon uraauurtavasta työstään muistisairauksiin kuuluvien otsa-ohimolohkorappeumien tutkijana.

Aivojen otsalohkot ohjaavat aivojen toiminnanohjausta, käyttäytymistä ja impulssikontrollia. Ne toimivat ikään kuin aivojen kapellimestareina. Jos otsalohkojen toiminta häiriintyy, muuttuu ihmisen käyttäytyminen usein huomattavasti. Otsa-ohimolohkorappeumat ovat työikäisten toiseksi yleisin etenevän muistisairauden aiheuttaja. Yleisin tämän tautiryhmän oireyhtymistä on otsalohkodementia.

Neurologian erikoislääkäriksi valmistuva Eino Solje tekee tutkimusryhmänsä kanssa uraauurtavaa tutkimusta aiheesta.

5000 euron Martti Hämäläinen -palkinto myönnetään vuosittain nuorelle tutkijalle kannustukseksi tutkijan uralle. Palkinnon jakaa Pohjois-Savon lääkäriyhdistys.

Aktiivinen lääkäritutkija

Palkintoperustelujen mukaan Solje on kliinisessä työssä osoittanut hallitsevansa syvällisesti tieteellisen ajattelun. Hän on julkaissut 45 korkeatasoista, vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia otsalohkorappeumataudeista ja ohjannut ja ohjaa useita väitöskirjojen tekijöitä.

Erikoistumisen jälkeen Soljen on tarkoitus jatkaa ensi vuoden alusta Itä-Suomen yliopiston kliinisen tutkimuskeskuksen aivotutkimusyksikön johtajana.

”Eino Solje on monipuolisesti lahjakas, aktiivinen ja motivoitunut lääkäritutkija. Hän on osoittanut pystyvänsä hyvin aktiiviseen itsenäiseen tutkimustyöhön ja johtamaan tutkimusryhmää. Hän keskittyy tutkimustyössään ajankohtaisesti laaja-alaisesti selvittämään otsalohkodementian varhaispiirteitä, diagnostiikkaa, biomarkkereita, hoitoa, mekanismeja, kuvantamista ja geneettistä etiikkaa”, palkintoperusteluissa kuvataan.

Lue myös

Myös podcasteja ja videoita

Eino Solje aloitti lääketieteen opinnot Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2011. Väitöskirjatyö alkoi jo seuraavana vuonna. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi otsalohkodementian yleisimmän geenivirheen diagnostiikasta ja hoitokäytänteistä vuonna 2016. Lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui seuraavana vuonna. Kokeellisen neurologian dosentuuri hänelle myönnettiin Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2020.

Nykyään Solje johtaa otsalohkodementian tutkimusryhmää Itä-Suomen yliopistossa keskeisenä osana suomalaista The Finnish FTD Research Network -tutkimusverkostoa.

Eino Solje on välittänyt aktiivisesti uutta lääketieteellistä tutkimustietoa mediassa ja julkaissut podcasteja ja videoita. 

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030