Terveydenhuolto

"En vielä sanoisi, että epidemia alkaa helpottaa"

Influenssatartuntojen huippu on kuitenkin jo saavutettu.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Parhaillaan kiertää useita hengitystieviruksia, ja influenssaepidemia on edelleen käynnissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Niina Ikonen .

Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut influenssatartuntojen määrät näyttäisivät olevan hieman laskussa, kuten myös influenssa-aktiivisuus.

– Kokonaisuudessaan influenssatartuntoja on vielä paljon, ja influenssa-aktiivisuus on edelleen runsasta lähes koko maassa.

Lue lisää: THL seuraa jätevesistä nyt myös influenssaa ja RS-virusta

Tartuntatautirekisterin perusteella näyttäisi Ikosen mukaan siltä, että influenssan tautihuippu on jo saavutettu. 

Viikko sitten influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehdyt terveyskeskuskäynnit ovat kuitenkin alkaneet jälleen hiukan lisääntyä.  On mahdollista, että terveyskeskusten influenssakäyntien ja influenssalöydösten määrien lasku hidastuu, ja ne jäävät hieman korkeammalle tasolle muutamaksi viikoksi. 

Lue lisää: THL: Koronatartuntojen määrät nousussa

Joululomien aikaan on usein saatettu nähdä notkahdus terveyskeskusten influenssakäyntien ja influenssalöydösten määrissä. Tämä voi johtua siitä, että lomien aikana ihmiset ovat vähemmän yhteydessä terveydenhuoltoon ja testauksia tehdään harvemmin.

– En vielä sanoisi, että influenssaepidemia alkaa helpottaa, koska tartuntoja esiintyy vielä paljon ja tartuntamäärät ovat edelleen suuret. 

RSV-tartuntoja vähemmän kuin viime vuonna

Positiiviset RSV-löydökset ovat lisääntyneet, ja epidemia on alkanut. Tartuntoja on kuitenkin vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

– Vielä ei voi varmuudella arvioida, kuinka tämän kauden RSV-epidemia etenee, mainitsee Ikonen.

Koronaviruksia kiertää edelleen väestössä. Viime syksyn epidemiasta tartuntamäärät ovat laskeneet, ja huippu on ohi.

Husin alueella epidemiatilanne rauhoittumassa 

Koronavirus-, influenssa- ja RS-virusepidemiat ovat rauhoittumassa Uudellamaalla, kertoo Hus. 

Influenssaepidemia alkoi tavallista aikaisemmin jo joulukuun alussa. Huippuviikot olivat vuodenvaihteessa, ja epidemia on kääntynyt hiljalleen laskuun. Valtaviruksena on ollut influenssan A-alatyyppi. 

https://www.laakarilehti.fi/kliininen-tyo/thl-n-uusi-ohje-suosittaa-pisaravarotoimia-hengitystieinfektioiden-torjuntaa

Koronapotilaiden määrä on Husin sairaaloissa viidennes viime marraskuun huipputasosta. Husin osastoilla oli 19. tammikuuta 23 koronapotilasta, joista vain yksittäiset potilaat olivat hoidettavina koronan vuoksi ilman muuta syytä. 

Husin alueella BA.2.86 koronavirusmuunnos on noussut jo joulukuussa valtavirukseksi. Syksyn epidemian aiheuttaneen EG.5.-viruskannan osuus tartunnoista on vähentynyt. BA.2.86-viruskanta ei ole ennakkoarvioista poiketen aiheuttanut uutta epidemia-aaltoa. 

RS-virusepidemia on kääntynyt HUS-alueella laskuun ja jäämässä laimeaksi. Epidemia alkoi marraskuussa, ja huippuviikot olivat vuodenvaihteessa. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030