Terveydenhuolto

Enterovirusepidemia on rauhoittumassa Tyksissä

Potilaita otetaan edelleen sairaalahoitoon.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Turun seudulla on esiintynyt hengenahdistusta aiheuttava enterovirusepidemia. Liikkeellä on ollut coxsackie A6 -virusta ja enterovirus D68:aa.

Enteroviruksen aiheuttamia lasten hengitystieinfektioita vielä esiintyy, ja potilaita otetaan sairaalahoitoon Tyksissä. Vaikutelma on kuitenkin, että epidemia on tasaantunut, kertoo Tyksin lasten infektiotautien osastonylilääkäri Ville Peltola .

Enteroviruskausi viimeksi ennen pandemiaa

Koko pandemian aikana enterovirustauteja ei juuri ilmennyt. Peltola arvioi, että varmaan tämän vuoksi niihin on nyt kiinnitetty huomiota. Viimeksi enteroviruskausi oli syksyllä 2019.

Lue myös

Virustyyppiä EV D68:aa esiintyy Peltolan mukaan muutenkin vain harvakseltaan suuremmassa määrin. Se aiheuttaa epideemisenä viruksena esiintyessään kohtalaisen paljon sairaalahoitoja alahengitystieinfektioiden vuoksi kuten nyt. Peltolasta sekään ei sinänsä ei ole mitenkään yllättävää.

– Toinen nyt kiertänyt virustyyppi, coxsackievirus A6, taas aiheuttaa helposti tunnistettavan enterorokon taudinkuvan. Tämä voi herättää huomiota, koska on pitkä aika siitä, kun tätä tautia on viimeksi ollut.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030