Terveydenhuolto

”Erikoista, että THL:ssä vähennetään menestyviä tutkimuslinjoja”

– Lääkäreitä irtisanottavien joukossa on useita, sanoo lääkärien varapääluottamusmies Markus Perola.

Ulla Toikkanen
JUSSI HELTTUNEN

THL:n yt-neuvottelujen tulos ei ole kauhean yllättävä, kertoo lääkärien varapääluottamusmies, tutkimusprofessori Markus Perola  (Akava/Juko/SLL). Irtisanottuja on vähemmän kuin alun perin ajateltiin, mutta huonolta määrä näyttää hänestä nytkin. 

THL ilmoitti irtisanovansa 93 työntekijää. Sopeutustarve on noin 12 miljoonaa euroa. Eläköitymisten, määräaikaisuuksien lopettamisten ja liikkeenluovutusten vuoksi laitos vähentää 206 henkilöä ja noin 182 henkilötyövuotta.

Irtisanottavien joukossa on useita lääkäreitä.

Aluksi suunnitelmissa oli vähentää enintään 200 henkilöä, eli noin 15 prosenttia THL:n nykyisestä henkilöstöstä.

Lue lisää: Muutosneuvottelut: THL:stä lähtee yli 200 

Genetiikan tutkimus lopetetaan

Perolaa hämmästyttää, että THL:stä haluttiin vähentää tehtäviä, joihin on rahoitus. Kansantautien ja muistisairauksien tutkimusta supistetaan paljon ja genetiikan tutkimus lopetetaan kokonaan. Hänestä on erikoista, että lopetetaan menestyviä tutkimuslinjoja, jotka ovat maailmallakin kuuluisia.

Tarkoituksena on siirtää yliopistoille tutkimuksia, joihin on jo olemassa Suomen Akatemian tai EU:n rahoitus. Tämä koskee kymmeniä työntekijöitä, joiden projekteista joudutaan nyt neuvottelemaan. 

– Toivotaan, että neuvottelut yliopistojen kanssa sujuvat hyvin. Kyseessä on miljoonia euroja, jotka olisivat siirtymässä THL:ltä muille toimijoille. Jos neuvottelut eivät jostakin byrokraattisesta syystä sattuisi onnistumaan, tämä raha menetetään.

Lue lisää: ”THL muuttumassa kovan luokan tutkimuslaitoksesta konsulttitoimistoksi”

Rekisteritutkimukset keskiöön 

THL keskittyy tulevaisuudessa Perolan mukaan entistä enemmän rekisteritutkimuksiin.

Hänestä THL on silloin kaukana entisestä Kansanterveyslaitoksesta, jonka juurille laitos perustettiin Stakesin ja Kansanterveyslaitoksen yhdistyttyä.

– Kyselytutkimuksella ei esimerkiksi saada luotettavasti selvää, mihin suuntaan suomalaisten painoindeksi tai veren kolesterolipitoisuus on kehittymässä. Rekisteritutkimuksella näitä ei pystytä selvittämään lainkaan.

Lue lisää: Suomen kyvystä torjua infektioita on pidettävä huolta

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030