Terveydenhuolto

Etälääkärillä monipuolinen työnkuva etälääkäripoolissa

Järvi-Suomen Terveyteen perustettiin tämän vuoden alussa etälääkäripooli.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Monet asiat hoituvat etänä vanhan paperikierron malliin, kertoo Järvi-Suomen Terveyden etälääkäripoolissa työskentelevä yleislääketieteen erikoislääkäri Martti Vesola .

– Etälääkäri pystyy usein auttamaan hoitajia ja potilaita. Olen toiminut etälääkärinä tehostetussa pitkäaikaishoidossa, johon tämä malli sopii mielestäni hyvin.

Hänen mukaansa etälääkärin on syytä säilyttää kriittisyys, ettei ala luottaa liikaa omaan toimintatapaansa. Tämän vuoksi säännölliset fyysiset kierrot ovat tarpeellisia. Kiertoja olisi hyvä olla kuukauden välein.

Vesola sanoo, että Helsingissä kiertoja oli aikoinaan kahdenkin viikon ja Vantaalla kolmen kuukauden välein. Vaihtelua voi edelleen olla paljon.

Etälääkäripoolin lääkäriresursseja kohdistetaan ensi vaiheessa Siun soten perusterveydenhuollon terveyskeskusten vastaanottotoimintaan ja sosiaalihuollon ikäihmisten asumispalveluyksiköiden lääkärikonsultaatioon.

Etälääkäripooliin rekrytoidut lääkärit työskentelevät Länsi- ja Etelä-Suomesta käsin.

Lue myös

Yhteys hoitajiin tärkeää

Etälääkärin työt suunnitellaan aina yksilöllisesti. Osa etälääkäreistä tekee työtä ajasta riippumattomasti ja uusii esimerkiksi terveysasemien reseptejä. Tämä vapauttaa muun muassa vastaanotoilla työskentelevien lääkäreiden työaikaa potilastyöhön aseman aukioloaikoina. 

Etälääkäri voi olla myös osa vastaanoton tiimiä. Toimenkuva on monipuolinen. Lääkäri voi toimia hoitajien konsulttina, pitää etävastaanottoa ja kontaktoida potilaita puhelimitse.

Tiimissä etälääkäri nopeuttaa ja sujuvoittaa koko terveysaseman moniammatillista työtä. 

Vesola pitää tärkeänä, että kontakti hoitajiin säilyy. Hyvä viestintä edellyttää fyysisiä tai vähintään videotapaamisia, mutta onnistuu yleensä chattinakin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030