Terveydenhuolto

Etene: Lapsia ja nuoria tulee suojella nikotiinituotteilta

Riippuvuus voi syntyä hyvin nopeasti, kannanotossa muistutetaan.

Tiiamari Pennanen
Adobe

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta Etene vaatii kannanotossaan , että lapsia ja nuoria tulee suojella nikotiinia sisältäviltä tuotteilta. Siihen tarvitaan laajempia yhteiskunnallisia toimia.

Sähkösavukkeiden sekä nikotiinipussien käyttö on merkittävä ongelma kouluissa ja oppilaitoksissa, kirjoitetaan kannanotossa. Sähkösavukkeiden kokeileminen on lisääntynyt jo alakoululaisilla.

Lasten ja nuorten kehittyvät aivot ovat herkkiä nikotiinin vaikutuksille, ja riippuvuus voi syntyä hyvin nopeasti.

Etenen mukaan lasten ja nuorten parissa liikkuu nikotiinituotteita, joiden nikotiinipitoisuus on sallittua suurempi ja jotka voivat sisältää kiellettyjä aineita, kuten makuaineita ja raskasmetalleja.

Lue lisää: Käypä hoito -suositus nikotiiniriippuvuudesta on päivitetty

Nikotiinituotteita markkinoidaan ja välitetään sosiaalisen median kautta.

ASH haluaa kieltää makuaineet

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH vaatii, että nikotiinipusseista poistetaan kaikki makuaineet, koska ne houkuttelevat nuoria kokeiluun ja käyttöön.

Hallituksen esitysluonnos uudesta tupakkalaista poistaisi vain osan mauista.

– Nikotiinipusseissa olevien makujen tarkoituksena on tehdä tuotteista houkuttelevia. Niissä käytettävillä aromiaineilla on omat haittansa, ja ne myös vahvistavat nikotiinin imeytymistä. Laajan makuvalikoiman salliminen lisää näiden nikotiinituotteiden käyttöä, nuorten nikotiiniriippuvuutta ja niistä aiheutuvia haittoja, sanoo puheenjohtaja, professori Pekka Puska tiedotteessa .

Järjestö muistuttaa, että nykyinen tupakkalaki kieltää jo makuaineet savukkeissa ja nikotiininesteissä. Sama tulisi siis ulottaa nikotiinipusseihin.

Lue lisää: Kysy ja kirjaa potilaan nikotiinin käyttö

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030