Terveydenhuolto

EU perustaa pelastus- ja lääkintävaraston Suomeen

Varastoon kerätään suojaimia, lääkkeitä, vasta-aineita ja mittauslaitteita monenlaisia uhkatilanteita varten.

Tiiamari Pennanen
Jeremie MAZENQ
Ympäri Eurooppaa saapui kalustoa ja palomiehiä auttamaan Ranskan metsäpaloissa lokakuussa 2022 EU:n pelastusmekanismin kautta.

Suomeen perustetaan EU:n ensimmäinen yhteinen pelastus- ja lääkintämateriaalien strateginen varasto.

Mittavassa, 242 miljoonan euron hankkeessa valmistaudutaan suojautumaan kemiallisten, biologisten, radiologisten ja ydinuhkien (CBRN) varalta.

Varasto sisältää henkilönsuojaimia, mittauslaitteita, lääkkeitä ja vasta-aineita.

Kyseessä on mittava hanke, joka edellyttää laajaa yhteistyötä. Sen toteuttaa sisäministeriö yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.

Rahoittajana on Euroopan komissio.

Sosiaali- ja terveyssektorilla on hankkeessa merkittävä rooli, koska kyseessä on myös lääkintämateriaalien varasto. Useat CBRN-tilanteissa käytettävät lääkintämateriaalit ovat harvinaisia, ja niitä joudutaan käyttämään äärimmäisen harvoin.

Lue myös

Mikkonen: Varautuminen entistä tärkeämpää

– Suomeen perustettavat varastot parantavat Euroopan unionin strategista varautumista ja valmiutta vastata erityyppisiin uhkiin erityisesti Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueella. Yhteinen varautuminen on muuttuneessa turvallisuusympäristössä entistäkin tärkeämpää, sisäministeri Krista Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Varastot on tarkoitettu siviilien ja ensitoimijoiden suojaksi koko EU:n laajuisesti. Mikkosen mukaan hanke myös vahvistaa Suomen omaa kansallista valmiutta.

Ensimmäisten materiaalierien on suunniteltu olevan hälytysvalmiudessa ensi vuonna. Materiaali on pystyttävä lähettämään suuronnettomuus- tai kriisialueelle 12 tunnissa.

Hanke toteutetaan EU:n rahoittaman rescEU:n puitteissa, joka perustettiin vuonna 2019 takaamaan maiden väliset tehokkaat avustustoimet katastrofitilanteessa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030