Terveydenhuolto

Fimea: Emerade-adrenaliinikynät palautettava apteekkiin

Poisveto koskee 300 ja 500 mikrogramman Emerade-adrenaliinikyniä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Fimea tiedotti 11. toukokuuta Emerade-adrenaliinikynien poisvedosta. Kerrottiin, että valmisteen kaikki vahvuudet ja erät vedetään pois käytöstä varotoimenpiteenä.

Poisveto ei kuitenkaan koske 150 mikrogramman eriä. Tällaisia kyniä ei vuoden 2019 jälkeen ole Suomessa ollut jakelussa, ja ne ovat joka tapauksessa jo vanhentuneita.

Poisveto koskee 300 tai 500 mikrogramman Emerade-adrenaliinikyniä, jotka myyntiluvan haltija Pharma Swiss Česká republika s.r.o vetää varotoimenpiteenä pois käytöstä. 

Adrenaliinikynien testeissä on havaittu tapauksia, joissa kynä ei ole toiminut asianmukaisella tavalla. Annosta ei tule lainkaan tai annos tulee ennenaikaisesti.

Lue myös

Jos lääkkeen käyttäjällä on hallussaan Emerade 300 tai 500 mikrogramman adrenaliinikynä, se on palautettava apteekkiin. Kyseessä ei ole vaihtokelpoinen valmiste.

Korvaavan valmisteen saaminen edellyttää, että potilaalla on korvaavalle valmisteelle kirjoitettu lääkemääräys hoitavalta lääkäriltä. Potilaan on hankittava uusi adrenaliinikynä, ennen kuin Emerade-kynä palautetaan apteekkiin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030