Terveydenhuolto

Fimea ja Tukes varoittavat kuluttajia lipolyysipistoksiin liittyvistä riskeistä

Valmisteiden käyttö voi johtaa jopa pysyvään vaurioon.

Sari Kosonen
Adobe

Viranomaiset varoittavat kuluttajia rasvanpoistoon käytettyjen lipolyysivalmisteiden ja -hoitojen riskeistä. Näiden valmisteiden turvallisuudesta ei ole varmuutta, ja niiden käyttöön voi liittyä jopa pysyvän vaurion riski.

Ihon läpi pistettävältä eli injisoitavalta valmisteelta edellytetään aina joko lääkkeen myyntilupa tai lääkinnällisen laitteen vaatimustenmukaisuuden täyttyminen. Näiden valmisteiden laatuvaatimukset sekä turvallisuus niille hyväksytyssä käyttötarkoituksessa on arvioitu etukäteen joko viranomaisen tai riippumattoman arviointilaitoksen toimesta.

Kosmeettiseen käyttöön tarkoitetun tuotteen pistäminen ihon läpi voi aiheuttaa pistoskohtaan kipua, turvotusta, haavan, tulehduksen, allergisen reaktion, anafylaktisen reaktion tai pysyvän haitan elimistössä. Ohjeiden vastaisella tavalla käytetyn tuotteen vaikutus voi olla täysin erilainen kuin toivottu vaikutus.

Lipolyysipistoshoitoja tarjotaan myös useissa kauneushoitoloissa. Viranomaiset muistuttavat, että lainsäädäntö ei tällä hetkellä edellytä tällaisen pistoshoidon tekijältä esimerkiksi terveydenhuollon tutkintoa tai pätevyyttä. Palveluntarjoajan tehtävänä on varmistaa, että palvelu on kuluttajalle turvallinen ja palvelussa käytetään soveltuvia valmisteita.

Lue lisää: Fimea ja Tukes varoittavat rasvanpoistoon tarkoitetusta valmisteesta

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030