Terveydenhuolto

Fimealta tietoa biologisten lääkkeiden laite-eroista 

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto alkaa vaiheittain huhtikuun alusta.

Ulla Toikkanen
Adobe

Lääkevaihto laajeni edellisen kerran vuosi sitten, kun astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävät inhaloitavat lääkevalmisteet tulivat lääkevaihdon piiriin. 

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto alkaa apteekeissa vaiheittain 1. huhtikuuta. Fimea julkaisee lääkevaihdon tueksi tietoa valmisteiden laite-eroista.

Lue lisää: Biologisia lääkkeitä voi pian vaihtaa apteekeissa

Sekä biologisten lääkkeiden että inhalaatiovalmisteiden vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet voivat erota toisistaan Fimean mukaan.

Ne ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että apteekin antamalla asianmukaisella laiteneuvonnalla vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti. 

Tietoa Fimean lääkehausta

Fimea on aiemmin julkaissut tukimateriaalia inhalaatiovalmisteiden lääkevaihdon neuvonnan tueksi. Samaan substituutioryhmään sisältyvien valmisteiden käyttöön ja antolaitteisiin liittyviä eroja on koottu yhteen ja julkaistu Fimean verkkosivuilla. 

Fimea tuottaa vastaavat antolaite-eroja koskevat tiedot nyt myös biologisista lääkkeistä. 

– Nämä tiedot ovat jo saatavilla enoksapariinivalmisteista. Tukimateriaaleja julkaistaan lisää sitä mukaa kun lääkevaihdon laajaneminen vaiheittain etenee, kertoo jaostopäällikkö Niklas Ekman Fimeasta tiedotteessa.

Tukimateriaalit on tuotu osaksi Fimean lääkehakua, ja ne ovat helposti saatavilla muiden valmistetietojen ohessa lääkehaussa.

Lue lisää: Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa edullisempaan 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030