Terveydenhuolto

Häkämyrkytyksiä on aiempaa enemmän, arvioi ensihoidosta vastaava lääkäri

Moni kokematon lämmittää nyt puulla, joten käytännön neuvot ja häkämittari ovat tarpeen.

Anne Seppänen
Adobe/AOP
Puulämmittäjän kannattaa hankkia kotiinsa häkävaroitin.

Ensihoitajien häkämittarit ovat hälyttäneet tänä talvena hivenen aiempaa useammin hälytystehtävillä ihmisten kodeissa. Näin arvioi ensihoidon ja päivystyksen vastaava lääkäri Tero Martikainen Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.

Tämä kertonee siitä, että kalliin sähkön aikana puulla lämmitetään enemmän ja sitä tekevät myös kokemattomat. 

– Häkämyrkytyspotilaita on joka talvi. Lisääntyminen ei ole ollut mitenkään räjähdysmäistä, mutta tänä talvena tapauksia on ollut enemmän, Martikainen kertoo.

Ainakin Pohjois-Savossa ensihoitajilla roikkuu hoitorepussaan häkämittari, joka varoittaa, jos asunnossa on häkää.

Jos potilas pystyy puhaltamaan, samalla mittarilla voi mitata myös uloshengitysilman häkäpitoisuuden.

– Mukana kulkeva häkämittari on pelastanut tilanteen monta kertaa. Häkä saattaa useinkin olla huonon olon ja tajuttomuuden syy, Martikainen kertoo.

Taju voi mennä minuutissa

Häkä eli hiilimonoksidi on hajuton ja väritön kaasu, joka voi viedä hengen hyvin nopeasti. Sitä voi tulla huoneilmaan esimerkiksi silloin, jos uunin pellit suljetaan liian aikaisin.

Vanha ohje siitä, että pellit voisi sulkea, kun sininen liekki katoaa, on vaarallinen. 

– Häkämyrkytyksen ensimmäinen oire on tajunnan sumeneminen. Seuraavaksi tulee pahoinvointia, sekavuutta ja päänsärkyä. Taju voi mennä jopa minuutissa, joten oireiden ilmaantuessa on jo kova kiire pois tilasta, Martikainen kertoo. 

Häkäpitoisuutta mitataan joko verinäytteestä tai puhalluskokeella. Tupakoivan ihmisen uloshengityksen häkäpitoisuus saattaa olla 10–20 ppm. Kun häkäpitoisuus nousee lähelle sataa, puhutaan merkittävästä häkämyrkytyksestä. Henkeä uhkaava pitoisuus on noin 300 ppm:n luokkaa.

Lue myös

– Jos on vahva epäilys, että henkilö on saanut häkämyrkytyksen ja on oireinen, hätäpuhelu kannattaa soittaa. Aika korkeillakin häkäpitoisuuksilla ihminen saattaa olla vielä tajuissaan, mutta tarvitsee ensihoidon apua. 

Hoito on sataprosenttisen hapen hengittäminen. Se syrjäyttää häkää elimistöstä parhaiten.

Jos epäillään, että huoneistossa on häkää, ihmiset on saatava välittömästi ulos. Myöskään ensihoitajien ei ole turvallista olla sisällä sen pitempään kuin ihmisten välitön evakuointi vaatii. Pihalla aloitetaan alkuhoito. Sen jälkeen huoneisto on tuuletettava. Usein siinä tarvitaan pelastustoimen apua. 

Martikainen neuvoo puulämmittäjiä hankkimaan kotiin häkävaroittimen. Moni luulee, että tavallinen palovaroitin riittää, mutta tosiasiassa se ei tunnista häkää.

– Puulla lämmittämistä ei tarvitse pelätä, kunhan sen osaa tehdä oikein, hän sanoo.  

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030