Terveydenhuolto

Hammashoidon tutkimus- ja hoitoväleistä valmisteilla yksilöllisempi suositus

Suositus pohjautuisi vahvemmin riskinarvioon ja auttaisi kohdentamaan suun terveydenhoidon tutkimuksia oikeille ihmisille oikea-aikaisesti.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Hammashoitoon on valmisteilla suositus yksilöllisistä tutkimus- ja hoitoväleistä.

Hyvä käytäntö -konsensussuositus pohjautuisi vahvemmin riskinarvioon ja auttaisi kohdentamaan suun terveydenhoidon tutkimuksia oikeille ihmisille oikea-aikaisesti.

Suun tutkimukset halutaan kohdentaa yksilöllisesti niihin potilaisiin, joilla on suurimmat suun sairauksien riskitekijät ja yleissairauksien taakkaa.

Suosituksen laatii Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin asettama asiantuntijaryhmä.

– Tämä on tärkeä suositus, joka tukee suun terveydenhuollon terveyshyötyä tuottavaa ja oikeudenmukaista järjestämistä, toteaa Käypä hoito -päätoimittaja  Jorma Komulainen tiedotteessa .

– Suunterveys on osa kokonaisvaltaista terveyttä, joten on luonnollista, että konsensussuositukseen osallistuu myös lääketieteen asiantuntijoita. Hammaslääkäriprofession aloitteesta ja johtamana pyrimme suositukseen, joka otetaan käyttöön koko Suomen julkisessa terveydenhuollossa, Komulainen jatkaa.

Lue myös

Kaikki eivät hyödy samasta hoidosta

Konsensussuosituksessa pyritään huomiomaan se, että kaikki eivät hyödy samasta hoidosta. Eri ikäryhmien kohdalla huomioidaan yksilöllisesti erityistarpeet, kuten lasten purennan seuranta tai laitospotilaiden tarpeet. 

– Riskitekijöiden pohjalta suunniteltu tarkastus- ja hoitoväli auttaa estämään suun sairauksien etenemistä ja siten parantaa suun terveyttä suuren riskin potilaalla. Toisaalta niillä potilailla, joilla sairauksien syntymisen tai etenemisen riski on pieni, vältetään tarpeettomia tarkastuskäyntejä, sanoo Apollonian puheenjohtaja  Leo Tjäderhane .

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030