Terveydenhuolto

Hammaslääkäriliitto esittää Kela-korvausten tuplaamista

"Tarkoittaisi, että muualta pitäisi leikata vielä enemmän", sanoo Lääkäriliiton Heikki Pärnänen.

Tiiamari Pennanen

Adobe/AOP

Hammaslääkäriliitto ehdottaa, että suun terveydenhuollon Kela-korvaus vähintään tuplattaisiin väliaikaisesti. Tavoitteena olisi korona-ajan pidentämien hoitojonojen lyhentäminen.

Hallitus on parhaillaan leikkaamassa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia, mutta hammashoidon ja mielenterveyden hoitoon liittyvät korvaukset ovat jäämässä ennalleen.

Useat tahot, mukaan lukien Lääkäriliitto, ovat vastustaneet hallituksen esitystä ja pitäneet leikkausten ajankohtaa huonona .

– Nyt ei pitäisi leikata, kun on muutenkin hoitovajetta. Oikeampi ratkaisu olisi nostaa korvauksia. Yksityisten lääkäripalvelujen osalta korotusten pitäisi kuitenkin olla merkittävästi enemmän kuin kaksinkertaiset, jotta niillä oleellisesti vaikutettaisiin kysyntään ja sitä kautta helpotettaisiin väestön terveyspalvelujen saatavuutta, arvioi Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen .

Lue myös

– Suun terveyden palvelujen osalta Hammaslääkäriliitto on oikea taho arvioimaan sitä, millainen korotus olisi riittävä heidän tarpeisiinsa. Siihen en ota kantaa.

Jos hallitus aikoo saamastaan vastustuksesta huolimatta leikata Kela-korvauksia, ei Lääkäriliitto voi kannattaa sitä, että kaikki käytettävissä olevat korvausrahat kohdistettaisiin suun terveydenhuoltoon.

– Jos kerran aiotaan leikata ja jos samalla suun terveydenhuollon Kela-korvaukset kaksinkertaistettaisiin, se tarkoittaisi, että muualta pitäisi leikata vielä enemmän. Eli yksityislääkärien vastaanotoista maksettava korvaus menisi nollaan. Sitä ajatusta en hyväksy, sanoo Pärnänen.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030