Terveydenhuolto

Helsingin sote-säästöt jäivät toistamiseen pöydälle

Neuvottelut muutosohjelmasta jatkuvat.

Minna Pihlava
Jakub Jirsak

Sote-säästöt jäivät jälleen pöydälle eilisessä Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokouksessa . Muutosohjelma jäi pöydälle myös 5. syyskuuta pidetyssä kokouksessa .

Muutosten taustalla on alijäämä, jonka arvioidaan olevan vuoden 2025 loppuun mennessä 100–200 miljoonaa euroa, jos tasapainottavia toimia ei tehdä.

Muutosohjelmaehdotuksessa on useita keinoja. Helsinki ei peri tällä hetkellä terveyskeskusmaksuja hyvinvointialueiden tapaan. Tähän harkitaan nyt muutosta. Rahallinen vaikutus on kahdeksan miljoonaa euroa. Suun terveydenhuollon asiakasmaksujen muutoksella saataisiin 2,5 miljoonaa euroa ja psykiatrian sekä asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen asiakasmaksuista miljoona euroa.

Lue myös

Esillä on myös sakkomaksut peruuttamattomista käynneistä. Tämän lasketaan tuovan säästöä sitä kautta, että tyhjäkäynti vähenee. Tilojen ja vuokratyövoiman vähentämistä harkitaan.

Poliittiset ryhmät jatkavat neuvotteluja muutosohjelmasta. Helsingin Sanomien haastatteleman kokouksen väliaikaisen puheenjohtajan Matti Niirasen (kok.) mukaan päätöksiä on tarkoitus tehdä 19. syyskuuta pidettävässä kokouksessa.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030