Terveydenhuolto

Helsingin yliopistolle puoli miljoonaa euroa kuvantamisen infrastruktuurin kehittämiseen

Tutkijat aikovat yhdistää kaksi kuvantamisen teknologiaa.

Tiiamari Pennanen

Tuntematon Kuvaaja

Helsingin yliopisto on saanut yli puoli miljoonaa euroa biolääketieteellisen kuvantamisinfrastruktuurin kehittämiseen. Rahoituksen myönsi Suomen Akatemia.

Rahoituksella hankitaan prekliininen PET-kuvantamisen laitteisto tutkijoiden käyttöön. Laitteiston avulla voidaan käyttää kliinistä PET-kuvantamista vastaavaa menetelmää kokeellisissa malleissa ennen ihmisillä tehtävää tutkimusta.

Tarkoituksena on yhdistää PET-kuvantaminen kudosten ja solujen optiseen kuvantamiseen. Näin voidaan saada syvällisempää tietoa reaaliajassa esimerkiksi tautimekanismeista tai lääkeaineiden toiminnasta elimistössä.

– Esimerkiksi kehitteillä olevan lääkeaineen kulkeutumista syöpäkasvaimeen voidaan tutkia PET-kuvantamisella. Ja lääkkeen vaikutuksia immuunijärjestelmän aktivoitumiseen syöpäkasvaimessa voidaan tutkia optisen kuvantamisen keinoin ja vieläpä samanaikaisesti, apulaisprofessori Pipsa Saharinen kuvailee tutkimukselle avautuvia mahdollisuuksia tiedotteessa .

Lue myös

Näiden kahden menetelmän yhdistäminen on Suomessa ainutlaatuinen ja kansainvälisestikin harvinainen lähestymistapa. Saharisen mukaan se avaa valtavan määrän erilaisia sovelluksia ja käyttökohteita.

– Yhdistämällä nämä kaksi kuvantamisteknologiaa niin sanotussa multimodaliteettikuvantamisessa tutkijat pystyvät seuraamaan samanaikaisesti hyvin erilaisia prosesseja, esimerkiksi geenin ilmentymistä fluoresoivan merkkigeenin perusteella ja radioisotoopilla leimatun lääkeaineen sitoutumista kohdereseptoriinsa.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030