Terveydenhuolto

Helsinki ei suunnittele sote-henkilöstön vähennyksiä

– Pyritään tekemään kaikkia muita mahdollisia keinoja, jotta rahat riittäisivät, sanoo toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

Tiiamari Pennanen
Pertti Nisonen

Helsingin sosiaali- ja terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen on tyytyväinen siitä, että lautakunta hyväksyi tiistaina muutosohjelman . Talouden tasapainottamiseen tähtääviä tärkeitä toimia päästään seuraavaksi toteuttamaan.

– Nyt jaetaan sama tilannekuva ja ymmärretään, että toimet ovat välttämättömiä ja ne tehdään järkevästi. Saatiin selkeä poliittinen selkänoja.

Jolkkosen mukaan ohjelman lähtökohta on, että pyritään turvaamaan keskeiset palvelut esimerkiksi terveysasemilla ja sairaaloissa ilman henkilöstön vähentämistä.

– Viestimme ammattilaisille on, että pyritään tekemään kaikkia muita mahdollisia keinoja, jotta rahat riittäisivät. Suunnitteilla ei ole henkilöstön vähentämiseen tähtääviä yt-neuvotteluja tai lomautuksia.

Lääkärin työssä tämä tulee näkymään esimerkiksi digitalisaation ja etäasioinnin lisääntymisenä. Myös yhä enemmän korostetaan sitä, ettei lääkäri vain yksin pidä vastaanottoa, vaan työskentelee osana moniammatillisia tiimejä ja antaa taustatukea muille.

Nämä eivät kuitenkaan ole muutosohjelmasta johtuvia asioita, vaan pidempiaikaisia kehityskulkuja, huomauttaa Jolkkonen.

– Lääkärin työpäivä on nykyään erilainen kuin joitakin vuosia sitten. Mutta ehkä muutosohjelma vielä korostaa sitä, että digitalisaation kautta pitää hakea tuottavuuden parantamista.

"Varmistuslause" Husin ja Helsingin päällekkäisyyksistä

Tiistain kokouksessa muutosohjelmaan lisättiin kohta, että Helsingin ja Husin toimintojen mahdollisia päällekkäisyyksiä aiotaan erityisesti tarkastella ja mahdollisesti purkaa. Mitä se tarkoittaa?

Lue myös

– Minun tiedossani ei ole mitään selkeää ongelmaa tai ilmeisiä päällekkäisyyksiä, mitä pitäisi lähteä kiireellä purkamaan. Mutta palveluketjuja käydään yhdessä läpi muutenkin koko ajan, sanoo Jolkkonen.

Esimerkiksi Helsingillä on paljon omaa aikuispsykiatriaa ja toisaalta Husilla on psykiatriaa, joten katsotaan, että palveluihin ohjaudutaan tarkoituksenmukaisesti. Myös päivystysten potilasvirtoja tarkastellaan.

– Lisäys oli eräänlainen poliittinen varmistuslause. Olemme tehneet Husin kanssa tiivistä yhteistyötä jo pitkään ja nyt vielä tiiviimmin uudessa sote-maailmassa. Käydään läpi, mikä on kenenkin rooli ja varmistetaan yhteispelin sujuvuus saumattomasti, Jolkkonen muotoilee.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030