Terveydenhuolto

Helsinki maksaa yleiskorotuksen myöhässä lääkäreille

Lääkäriliitto muistuttaa, että maksun takaraja on syyskuussa, muuten rikotaan sopimusta.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Helsingin kaupunki aikoo maksaa lääkärien ja hammaslääkärien yleiskorotuksen vasta syksyllä takautuvasti. Syynä on se, ettei Sarastia-palkanmaksujärjestelmän uskota taipuvan maksuun ilman ongelmia, kun yleiskorotuksen lopullinen summa on vielä auki.

Nyt tavoitteena on maksaa yleiskorotus syyskuussa.

Työehtosopimuksen mukaan yleiskorotus on tullut voimaan 1. kesäkuuta alkaen, mutta sen lopullinen määrä riippuu syksyn neuvotteluiden lopputuloksesta.

Helsingin kaupungin lääkärien pääluottamusmies Jaana Puhakka kertoo, että kaupunki perustelee takautuvaa maksua sillä, että se haluaa maksaa palkan oikein, eikä yleiskorotuksen prosenttimäärä ole tämänhetkisten tietojen mukaan vielä varma.

Menettelytapa on lääkäreiden työ- ja virkaehtosopimuksen mukainen ja sallittu.

Puhakka kertoo olevansa asiasta pahoillaan ja pettynyt. Hän kritisoi sitä, että työnantaja on tiedottanut asiasta näin myöhään. Hän ei muista, että vastaavaa olisi tapahtunut aikaisemmin missään.

– Maksun takarajan on oltava syyskuu, muuten rikotaan sopimusta, Puhakka painottaa.

– Tosin Sarastian virheitä on todella paljon korjaamatta ja jos tämä aikalisä käytetään niiden korjaamiseen, hyvä niin. Työnantajan perustelut ja tapa toteuttaa tämä koetaan ikäväksi.

Lue myös

Myös teknisesti epävarmaa

Puhakan tietojen mukaan kanslian henkilöstöosastolla on selvitetty vaihtoehtoa, jossa yleiskorotus olisi maksettu kahdessa erässä. Sen pelättiin johtavan hankalaan ja monimutkaiseen tilanteeseen peruutuksineen ja uudelleen maksuineen johtuen käytössä olevasta palkanmaksujärjestelmästä.

Palkkalaskelmissa näkyvien palkankorotusten peruutusten ja uusien korotusten ennakoitiin aiheuttavan hallitsemattoman määrä yhteydenottoja palkanlaskentaan.

Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden on syytä huomioida asia verosuunnittelussaan.

Lääkärisopimuksen mukainen kertaerä 467 euroa sen sijaan maksetaan 30. kesäkuuta. Apotin kautta maksuun menevissä palkkioissa on huomioitu 1. kesäkuuta alkaen voimaan tulevat palkkiosummat.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030