Terveydenhuolto

Hepatiitti E:tä vastaan järjestetään rokotekampanja ensimmäistä kertaa

Etelä-Sudanin pakolaisleirillä on rokotettu 25 000 ihmistä.

Tiiamari Pennanen

Peter Caton/MSF
Pakolaisleiri Bentiun 22-vuotias asukas Taap Yien Ruondial saa hepatiitti E -rokotuksen.

Bentiun pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa on käynnissä maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja, tiedottaa Lääkärit ilman rajoja -järjestö . Viime keväänä alkaneessa kampanjassa käytetään Hecolin-rokotetta, joka on osoittautunut kliinisissä kokeissa tehokkaaksi sairauden ehkäisyssä. WHO on suositellut sen käyttöä taudin leviämisen hallitsemiseksi jo vuodesta 2015, mutta sitä on käytetty vain yksittäisissä tapauksissa Kiinassa. Se on tällä hetkellä ainoa rokote hepatiitti E:tä vastaan.

Bentiun kampanja on ensimmäinen, jossa rokotetta käytetään kansanterveysuhkaan puuttumiseen.

– Tämä on merkittävä virstanpylväs maailmanlaajuisessa kamppailussa hepatiitti E:tä vastaan, sanoo Melanie Marti , WHO:n immunisaatiosta, rokotuksista ja biologisista valmisteista vastaava asiantuntijalääkäri tiedotteessa.

E-hepatiitin leviämisen hallintaan tarvitaan myös muita toimia, kuten vesi- ja jätevesihuollon parantamista. Toiveena on, että kampanja rohkaisee käyttämään rokotetta yhtenä keinona myös muissa maissa.

Lue myös

Maan sisäisten pakolaisten Bentiu on Etelä-Sudanin suurin pakolaisleiri, ja siellä asuu noin 112 000 ihmistä. Vakavat tulvat ja uusien pakolaisten saapuminen heikensivät elinolosuhteita entisestään viime vuonna ja hepatiitti E:n määrä lisääntyi. Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalassa leirillä on hoidettu viime vuoden heinäkuusta 759 potilasta, joilla on ollut vahvistettu hepatiitti E -tartunta.

Kampanja toteutettiin Etelä-Sudanin terveysministeriön ja Lääkärit ilman Rajoja -järjestön yhteistyönä. Rokotteen on saanut tähän mennessä noin 25 000 Bentiun asukasta.

Hepatiitti E on akuutin virushepatiitin yleisin aiheuttaja, ja se aiheuttaa noin 20 miljoonaa tartuntaa ja 44 000 kuolemaa vuosittain. Se tarttuu yleensä ulosteen saastuttaman veden tai elintarvikkeiden välityksellä. WHO suosittelee rokottamista kaikille maille, joissa tauti leviää.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030