Terveydenhuolto

Hepatiitti E -tartuntoja runsaasti alkuvuonna

Lihatuotteiden mahdollisuutta taudin aiheuttajana selvitetään.

Sari Kosonen
Adobe

THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 44 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea. Tapauksista 27 on joutunut sairaalahoitoon.

Sairastuneiden mediaani-ikä on 64 vuotta, ja heistä 70 prosenttia on miehiä.

– Tapaukset ovat tulleet tietoon tartuntatautirekisteriin tulleiden ilmoitusten kautta. Havaitsimme, että hepatiitti E -tapauksia on runsaasti tavanomaisten enemmän. Vastaavana ajankohtana viime vuonna tapauksia oli muistaakseni vain yksi, kertoo THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne .

THL:n haastattelemista 26 tapauksesta 25 oli nauttinut lihaa tai lihaleikkeleitä ennen sairastumistaan. Heistä 22 mainitsi eri tuotemerkkien meetvurstin tai salamin.

– Hypoteesi lihatuotteista taudin aiheuttajana nousi esiin tekemiemme syvähaastattelujen perusteella. Etsimme kaikenlaisia yhdistäviä tekijöitä sairastuneiden taustoista. Muita selkeästi yhdistäviä tekijöitä ei havaittu, mutta lihatuotteet voivat silti olla vain sivulöydös.

– Taudin aiheuttajan löytäminen on haastavaa siksi, että hepatiitti E:n oireet ilmaantuvat keskimäärin vasta 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta. Sairastuneiden voi olla vaikea muistaa, mitä kaikkea he ovat tehneet noin monta päivää aiemmin, Rimhanen-Finne toteaa.

Lihatuotteet ovat yleisesti nautittuja elintarvikkeita, joten havainnon merkityksestä tarvitaan lisäselvityksiä. Yhteistyötä tehdään EU-maiden tutkijoiden ja viranomaisten kesken.

Hepatiitti E-tapauksia on ilmoitettu tavanomaista enemmän tammikuussa myös Belgiassa ja Tsekissä.

THL genotyypittää tapausten näytteissä todetut hepatiitti E-virukset ja vertaa niitä muissa maissa todettujen tapausten viruksiin mahdollisen kansainvälisen epidemian tunnistamiseksi.

Kannattaako ihmisten nyt varmuuden vuoksi välttää meetvurstin ja salamin syömistä?

– On hyvä tiedostaa, että näiden tuotteiden valmistusprosessi on sellainen, että se ei välttämättä tuhoa raaka-aineessa olevaa hepatiitti E -virusta. Normaali ruoan kuumennus tuhoaa sen, mutta meetvursti ja salami ovat kestomakkaroita, jotka kypsennetään kylmäsavustusmenetelmällä, Rimhanen-Finne kertoo.

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus.

– Perusterveillä hepatiitti E -tartunnan saaneilla tauti on harvoin vakava. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista se on oireeton. Sairaalahoitoon joutuneilla on usein taustalla sairauksia, jotka häiritsevät immuunipuolustusta.

Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Hepatiitti E -virus voi levitä virusta kantavien ihmisten tai eläinten ulosteen välityksellä veteen ja elintarvikkeisiin. Virusta esiintyy myös tartunnan saaneen eläimen sisäelimissä. Lisäksi tartunnan voi saada suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030