Terveydenhuolto

Hienot ja lähellä olevat liikuntapaikat eivät takaa, että niitä käytetään

Lähiötutkimus: Nykyinen tapa rakentaa palvelee pääasiassa asukkaita, jotka ovat jo aktiivisia.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP
Asukkaat eivät välttämättä osaa käyttää ulkokuntoilulaitteita.

Hulppeat puitteet tai lyhyet etäisyydet liikuntapaikoille eivät välttämättä edistä väestön liikkumista. Nykyinen liikuntapaikkarakentaminen palvelee pääasiassa niitä ihmisiä, jotka ovat jo aktiivisia, sekä liikuntaseuroja.

Asiaa selvitettiin tuoreessa lähiötutkimuksessa, jossa oli mukana Helsingin yliopiston maantieteilijöitä ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteilijöitä.

Tutkimuksessa havaittiin, että liikunnan määrän ja liikuntamahdollisuuksien lisääminen edellyttää moninaisten esteiden poistamista. Eniten esteitä liikunnan harrastamiseen kokivat jo muutenkin heikommassa asemassa olevat ihmiset, kuten vieraskieliset, yksinhuoltajat, pienituloiset ja ruuhkavuosia elävät 30–44-vuotiaat.

– Esimerkiksi jotkut asukkaat eivät uskalla käyttää hienoa hiekkatekonurmea tai komeaa lähiliikuntapaikkaa, jos he kokevat ulkopuolisuutta, eivätkä pidä itseään tyypillisenä harrastajana. Tai liikuntapaikka voi olla tietynlaisen käyttäjäryhmän tai aktiivisten lajiosaajien käytössä, eikä sinne väliin uskalleta mennä. Tai sitten lajitaidot tai tiedot eivät riitä vaikkapa ulkokuntosalin käyttöön, listaa YLLI-hankkeen johtajana toiminut Petteri Muukkonen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Lue myös

Liikuntapaikkasuunnittelussa tulisikin miettiä nykyistä enemmän sitä, miten lisätään asukkaiden taitoja ja tietoja käyttää liikuntapaikkoja, motivaatiota ja jaksamista sekä liikunnan arvostusta.

Ratkaisuja on monia. Esimerkiksi: saapuminen liikuntapaikoille ei voi olla pelkän yksityisautoilun varassa, aukioloissa ja valaistuksessa tulee huomioida myös vuorotyötä tekevien tarpeet, käyttöopastusta ja tiedotusta tulee tarjota.

Tutkimus korostaa, että asia on monimutkainen ja asukkaat tekevät itse päätöksensä harrastaa liikuntaa. Siksi pelkän liikuntapaikkojen rakentamisen sijaan tulisi poistaa erilaisia esteitä liikkumisen tieltä. Tämä vaatii monialaista yhteistyötä esimerkiksi kuntaorganisaation sisällä terveydenhuollosta viher- tai puistotoimeen.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030