Terveydenhuolto

Hikinen iltapäivä samanarvoisuuden puolesta

Lääkäriliiton Pride-blokissa lauantaina marssineet kiittelivät tapahtuman upeaa tunnelmaa ja kadun varsilla kuulunutta kannustusta.

Hanna Kauppinen

Esko Jämsä

Tunnelma oli lämmin, niin kuvainnollisesti kuin varsinkin kirjaimellisesti, kun Lääkäriliitto yhtenä kymmenistä yhteisöistä ja organisaatioista osallistui lauantaina Helsinki Pride -viikon päätapahtumaan eli Senaatintorilta Kaivopuistoon liikkuneeseen kulkueeseen.

Kun mittari näytti melkein 30 lämpöastetta, ja Senaatintorilla kokoontumiseen ja liikkeelle lähtöön kului yli kaksi tuntia, vettä ja aurinkovoiteita sai tankata tiiviiseen tahtiin. Valkoisiin paitoihin pukeutuneet, yli 60 liiton edustajaa kulkivat toiminnanjohtaja Janne Aaltosen kantaman banderollin takana. Sen sanoma kuului: "Kaikki potilaat ovat samanarvoisia".

Kaiken kaikkiaan lauantaiseen tapahtumaan osallistui jopa 80 000 ihmistä. Poliisin mukaan suuremmilta järjestyshäiriöiltä vältyttiin.

Samanarvoisuudessa riittää yhä työsarkaa

Husin lastenpsykiatri Kukka-Maaria Oksanen ja Vantaalla terveyskeskuslääkärinä työskentelevä Olga Gilbert ihastelivat Senaatintorin upeaa tunnelmaa ja olivat iloisia, että Lääkäriliitto päätti järjestönä osallistua tapahtumaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Bucket listillani on ollut, että joskus haluan osallistua Prideen. Omina opiskeluaikoinani tällaisia tapahtumia ei järjestetty, ja tähän mennessä ei ole vain tullut lähdettyä, joten nyt oli hyvä tilasuus. On valtavan hienoa, että liitto haluaa olla mukana näin tärkeän asian tukemisessa, Oksanen sanoi.

Esko Jämsä
Kukka-Maaria Oksanen (vas.) ja Olga Gilbert iloitsivat siitä, että pääsivät mukaan kulkueeseen nimenomaan Lääkäriliiton porukassa.

Molemmat pitivät Lääkäriliiton banderollin iskulausetta tärkeänä, sillä heidänkään kokemuksensa mukaan kaikki potilaat eivät ole samanarvoisia kaikkialla.

– Olen valitettavasti ollut työyhteisöissä, joissa tuo ajatus ei täysin toteudu. Usein kyse tuntuu olevan työyhteisön rakenteissa olevista sokeista pisteistä. Lisäksi haluan korostaa, että myös kaikki työntekijät ovat samanarvoisia. Moninaisuus työyhteisössä luo turvallista tilaa myös potilaille, Gilbert mainitsee.

Oksasen asiakkaissa on ollut naispareja ja miespareja niin pitkään, että hän kertoo täysin tottuneensa monimuotoisiin perheisiin jo kauan sitten.

– He ovat aivan tavallisia perheitä siinä missä heterovanhempienkin perheet, Oksanen sanoo.

Myös Gilbert kertoo, että hänen vastaanotolleen ohjataan sukupuolivähemmistöjen edustajia, joten kanssakäynti on ollut luontevaa jo vuosikausia.

Esko Jämsä
Peppi Sieversin mukaan paljon on vielä tehtävää potilaiden samanarvoisuuden saavuttamiseksi.

Lääkärin työssä tärkeää on neutraali suhtautuminen

Myös helsinkiläinen psykiatri Peppi Sievers on kohdannut työssään potilaita, jotka eivät koe olevansa samanarvoisia.

– Teen paljon työnohjaustyötä terveydenhuollossa ja psykoterapian parissa. Sitäkin kautta olen kuullut monia kertomuksia siitä, että ihmisten yhdenvertainen kohtaaminen ei valitettavasti aina toteudu. Potilaan arvot ja elämäntyyli eivät ole asioita, joita lääkärin tulisi arvottaa omista arvoistaan käsin. Lääkärin työssä tärkeää on neutraali suhtautuminen ja sen pohjana on oltava nykyinen lääketieteellinen tieto.

Sieversin mukaan lääketieteellinen tieto seksuaalisen suuntautumisen kirjosta ja sukupuolen moninaisuudesta on muuttunut valtavasti viimeisen 50 vuoden aikana.

– Ja se, että Lääkäriliitto osallistuu kulkueeseen, on mahtava asia. Tämä on todella hieno päivä, Sievers sanoi juuri ennen kulkueen liikkeelle lähtemistä.

Esko Jämsä

Sieversille Pride ei ollut ensimmäinen, sillä hän on ollut aiemmin mukana myös Tampereen ja Joensuun vastaavissa tapahtumissa.

Sievers kertoi kulkueen jälkeen, että ei helteen takia jaksanut marssia aivan Kaivopuistoon saakka, mutta nautti tunnelmasta. Isompia järjestyshäiriöitä Sieverskään ei nähnyt.

– Jossakin kohtaa oli vastamielenosoittajia, jotka huutelivat törkeyksiä. Minä kävi heille vähän sanaista arkkuani avaamassa, ja aika hyvin yleisökin piti heidät buuaamalla kurissa.

Lue myös

Esko Jämsä
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltosen mukaan tapahtuma onnistui erinomaisesti.

"Hyvä, Lääkäriliitto" -huudot lämmittivät

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltosen mukaan kulkue sujui erinomaisesti sen jälkeen, kun vihdoin päästiin liikkeelle parin helteisen tunnin Senaatintorilla seisoskelun jälkeen.

– Tunnelma oli tosi hieno, iloisia ihmisiä oli valtavasti sekä kulkueessa että katsojina. Lääkäriliiton osasto sai paljon kannustusta, ja se selvästi herätti huomiota. Hieno tapahtuma, Aaltonen kommentoi kulkueen jälkeen.

Monet mukana olleet liiton jäsenet mainitsivat erikseen, kuinka hyvältä tuntui, kun katujen varsilla kuului moneen otteeseen "Hyvä, Lääkäriliitto!" -huutoja.

Esko Jämsä

Esko Jämsä

Esko Jämsä

Muokattu 29.7.2022 klo 10: Poistettu kohta, jossa väitettiin huutelijoiden olleen Aito avioliitto -järjestön edustajia.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030