Terveydenhuolto

HIV-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä Suomessa

HIV:n ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Euroopassa noin puolet ja Suomessa yli 10 prosenttia tartunnan saaneista ei tiedä HIV-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet HIV-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen.

Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä HIV-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin.

Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten HIV:n ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

HIV-testausta tulee tehostaa erityisesti perusterveydenhuollossa.

Lue myös

– Vaikka oireettomien seksitautien ensisijainen testauspaikka on omalla terveysasemalla, tarvittaviin testeihin pääsy on usein haasteellista. Terveysasemien ajanvarauspalveluissa neuvonta on usein puutteellista, eivätkä asiakkaat pääse kaikkiin tarvitsemiinsa seksitautitesteihin. Anonyymi HIV-testaus ei suosituksista huolimatta usein toteudu. Perusterveydenhuollossa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat paremmat ohjeistukset seksitautitesteihin ohjaamisesta ja lisää osaamista seksuaaliterveysasioiden puheeksiottoon, kertoo Hivpointin asiantuntija Sanna Salotiedotteessa.

21.–28. marraskuuta vietetään eurooppalaista HIV- ja hepatiittitestausviikkoa, joka rohkaisee terveydenhuollon toimijoita kaikkialla Euroopassa tehostamaan HIV:n ja hepatiitin testausta sekä lisäämään tietoisuutta varhaisemman testauksen merkityksestä.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030