Terveydenhuolto

Hoitajapula puhutti lääkäreitä Itä-Suomen lääketiedepäivillä

Koska vanhuspalvelut eivät vedä, päivystykset ruuhkaantuvat.

Anne Seppänen

Anne Seppänen

Hoitajapula puhutti Itä-Suomen lääketiedepäivien käytäväkeskusteluissa.

Päivät käynnistyivät Kuopiossa tiistaina pienryhmien merkeissä ja jatkuivat keskiviikkona luentojen ja näyttelypäivän merkeissä. Tapahtuma jatkuu vielä torstaina.

Hoitajapula näkyy selvästi ylilääkäri Eemu-Samuli Väliahon työssä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.

– Voimme ottaa osastoille vähemmän potilaita, koska hoitajaresurssi ei riitä, Väliaho sanoo.

Myös päivystys ruuhkautuu, koska vanhuspalvelut eivät vedä. Vanhukset päätyvät päivystykseen, koska eivät pärjää kotona, mutta eivät pääse minnekään muualle.

– Tarvitsemme lisää resursseja iäkkäiden hoitamiseen: lisää hoitajia, lisää palveluasumispaikkoja, Väliaho näkee.

Hoitajat ahdistuneita

Kirurgiaan Savonlinnan keskussairaalassa erikoistuva Jari Kärkkäinen näkee hoitajapulan vaikutukset työssään päivittäin. Hoitajat ovat hänen havaintojensa mukaan ahdistuneita, koska työ hankaloituu työvoimapulan takia.

Anne Seppänen

– Eilenkin päivystykseen tuli ihminen, joka olisi voitu kotiuttaa, mutta kotisairaanhoito sanoi, ettei voida ottaa, koska potilas on liian työläs, vaikka hän tuli samana päivänä kotoaan. Tätä tapahtuu päivittäin. Potilaat joutuvat olemaan pitkään myös erikoissairaanhoidossa ja pitkään perusterveydenhuollon vuodeosastolla, koska eivät pääse eteenpäin, Kärkkäinen kertoo.

Savonlinnassa elektiivisiä leikkauksia ei kuitenkaan ole jouduttu peruuttamaan.

Tilanne vaihtelee terveysasemalla

Yleislääketieteeseen erikoistuvan lääkärin Nelly Ylitalon työssä Viitasaaren terveysasemalla hoitajapula näkyy jonkin verran.

Lue myös

– Vuodeosastolta on välillä jouduttu vähentämään paikkamäärää. Tilanne on vaihdellut: välillä on saatu otettua potilaita osastolle hyvin. Koska hoitajaresurssi on pieni, esimerkiksi sairauslomien vuoksi paikkoja on jouduttu välillä vähentämään, Ylitalo kertoo.

Anne Seppänen

Viitasaaren ja Pihtiputaan terveysasemilla on kiirevastaanotto päiväsaikaan vuoropäivinä. Kiirevastaanotolla hoitajapula ei ole vaikuttanut. Ei myöskään Ylitalon omalla vastaanotolla, jossa hän tekee työtään varsin itsenäisesti.

– Vastaanotolla tosin näkyy, että terveydenhoitajille on huonosti saatavilla aikoja, samoin neuvolassa on voinut olla jonoa terveydenhoitajapulan vuoksi, Ylitalo toteaa.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030