Terveydenhuolto

Hoitoalan työtaistelutoimet peruttu

Työriidan osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen.

Tiiamari Pennanen

Hoitajajärjestöjen kuntasektorille suunnittelemat työtaistelutoimet on peruttu eikä uusia toimia valmistella. Molemmat osapuolet, eli hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen maanantai-iltana.

– On hyvä, että pitkän ja vaikean rupeaman jälkeen sopimus viimein syntyi. Ratkaisua voi kuvailla pelastusrenkaaksi sote-alan kriisiin, mutta kuivalle maalle pääseminen edellyttää tulevina vuosina edelleen merkittäviä valtiovallan ja työantajan lisäpanostuksia sote-sektorille, toteavat Tehyn puheenjohtaja  Millariikka Rytkönen  ja SuPerin puheenjohtaja  Silja Paavola tiedotteessa .

Neuvotteluja on käyty keväästä lähtien. Ratkaisun myötä hoitajien palkat nousevat viiden vuoden aikana. Ratkaisussa on myös kiinnitetty huomiota työhyvinvointiin ja palautumiseen sekä päätetty erillisestä koronapotilaiden hoitoon osallistuneiden kertakorvauksesta.

Vaikka sopu saatiin nyt aikaiseksi, osapuolilla vaikuttaa olevan erilaiset tulkinnat siitä, mitä sovittiin palkkaharmonisaatioon liittyen. Ylen A-studiossa maanantai-iltana KT:n mukaan ehdotuksessa sovitaan palkkaharmonisaatiosta, hoitajaliittojen mielestä taas ei. Keskustelu aiheesta jatkunee.

Lue myös

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030