Terveydenhuolto

Hoitosuunnitelma ei parantanut kansantautien hoitotuloksia Siilinjärvellä

Tulokset yhtä hyvät molemmissa ryhmissä.

Heli Väyrynen
Adobe/AOP

Potilasta osallistava hoitosuunnitelma ei parantanut kansantautien hoitotuloksia Siilinjärvellä, selvisi Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa .

Diabetesta, verenpainetautia tai sepelvaltimotautia sairastavien terveyskeskuksen potilaiden hoitotulokset olivat yhtä hyvät tavanomaista hoitoa saaneilla ja niillä, joille tehtiin osallistava hoitosuunnitelma.

Tutkimukseen osallistui noin 600 potilasta.

– Ennen uusien terveydenhuollon työvälineiden käyttöönottoa perusterveydenhuollossa tulisi niitä tutkia todellisessa toimintaympäristössä ja arvioida, kenelle niistä on hyötyä. Tällaista tutkimusta on vielä todella vähän, sanoo hoitosuunnitelman vaikuttavuutta tutkinut lääketieteen lisensiaatti Nina Tusa Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa .

Osallistujien hoitotasapaino oli alun alkaenkin varsin hyvä. Tusan mukaan olisi tärkeää toistaa tutkimus terveyskeskuksissa, joissa lähtötilanne on erilainen.

Lue myös

Hoitosuunnitelman laativat potilas ja terveydenhuollon ammattilaiset yhdessä, ja siinä määritellään hoidon tavoitteet sekä toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Ajatuksena on muun muassa lisätä potilaan tiedonsaantia ja vastuunottoa hoidostaan.

Nina Tusan väitöskirja Patients with chronic cardiovascular diseases and diabetes in primary health care: Self-care activity, health-related quality of life and effect of participatory care plan. A randomized controlled trial  tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 29. syyskuuta.

Kirjoittaja

Heli Väyrynen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030