Terveydenhuolto

Hus tasapainottaa talouttaan

Kuluja karsitaan, asiakasmaksuja korotetaan.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Talouden tasapainottamiseksi Hus myy omaisuuttaan 15 miljoonan euron edestä. Suunnitelmissa on Logistiikkakeskuksen myynti sekä Husin omistamien henkilöstöasuntojen myyminen kuitenkin niin, että vuokralla asuva henkilökunta voisi jatkaa asunnoissa asumista.  

Toimintakuluja karsitaan koulutuksesta, matkakustannuksista sekä päivärahoista. Lisäksi konsernipalvelut joutuvat säästämään toiminnoistaan kymmenen miljoonaa euroa. 

Hus on aloittanut myös neuvottelut rahoituskehyksensä kasvattamisesta Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa noin 12,5 miljoonalla eurolla. 

Yhtymähallitus esittää asiakasmaksujen korottamista 1.1.2024 alkaen asiakasmaksuasetuksen mukaiseen maksimiin. Tämä tarkoittaa, että erikoissairaanhoidon maksut tulevat nousemaan noin 21 % nykyisestä. 

Lue myös

Psykiatrian avohoidon palvelut säilyisivät maksuttomina, mutta käyttämättä jätetystä ja peruuttamattomasta ajasta perittäisiin maksu. Psykiatrian lyhytaikainen vuodeosastohoito säilyisi maksuttomana. Myöskään elinten ja kudosten luovuttajilta ei perittäisi maksua.

Takuueläkkeen saajat ja velkajärjestelyissä olevat saisivat edelleen huojennuksia asiakasmaksuihin. 

Husin yhtymähallitus hyväksyi kokouksessaan 13. marraskuussa myös pidemmän aikavälin taloussuunnitelma vuosille 2024–2026 sekä investointisuunnitelman vuosille 2024–2027. Husin yhtymäkokous tekee lopulliset päätökset 14. joulukuuta. 

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030